Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasanın gereğinden fazla alım gördüğüne ilişkin spekülasyon ve yatırımcıların, Avrupa'nın Yunanistan'ın kurtarma paketini onaylamasına rağmen satışa geçmeleri sonucunda Japon hisseleri değer kaybetti; Nikkei 225 endeksi 6 ayın zirvesinden gevşedi.

JFE Holdings Inc., dün yüzde 8.4 değerlenmesinin ardından bugün çelik üreticilerindeki düşüşe öncülük etti. Satışlarının yüzde 34'ünü Avrupa'da kaydeden video oyun konsolleri üreticisi Nintendo Co. yüzde 1.9 değer kaybetti. Japonya'nın en düşük kârlı otomobil üreticisi Mazda Motor Corp., sermaye artırma planlarına ilişkin haberin ardından yüzde 12 düşüş kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 9,446.99 puana gerilerken, Topix Endeksi de yüzde 0.5 düşüşle 815.24 puan oldu. Nikkei 225 Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın ekonomiyi desteklemek için tahvil alım programını genişleterek yatırımcıları şaşırttığı 14 Şubat'tan bu yana yüzde 4.4 artış kaydetti.

Yunanistan'ın çok zor bir durumda olduğu ve görünümün karamsarlığı konusunda herkesin hemfikir oluğunu belirten Mizuho Trust&Banking Co.'nun baş stratejistlerinden Takeru Ogihara, piyasanın kurtarma anlaşmasını zaten belli bir noktaya kadar fiyatlamış olduğunu, o sebeple şimdi kâr realizasyonu görüldüğünü söyledi.

Nikkei 225 Endeksi'nin 14 günlük RSI'si bugün bazı traderların aşırı ısınma olarak gördüğü 70 puan eşiğinin üzerinde, 76 seviyesindeydi. Tokyo Borsası'nda yükselen ve düşen hisselerin sayısını karşılaştıran 25 günlük Toraku endeksi dün 136'ya çıktı. 120'nin üzerinde bir rakam, hisselerin düşüşe geçebileceğinin sinyalini veriyor.