Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarındaki artışın kâr büyümesini azaltacağı ve enflasyonu tetikleyeceğine ilişkin endişeler üzerine Çin Borsası düştü.

Ham petrolün neredeyse 9 ayın zirvesine tırmanmasıyla China Petroleum & Chemical Corp. ve Air China Ltd., rafineriler ve ulaşım şirketlerindeki düşüşe öncülük etti. Gansu Qilianshan Cement Group Co., hükümetin Batı Çin'in kalkınmasının hızlandırılmasına yönelik planı onaylamasının ardından 2 ayın zirvesine çıktı ve bölgedeki şirketler arasındaki kazançlarda başı çekti.

Petrolün yükselmesi hâlinde Çin'in ithal enflasyonunun artacağına ve Çin'in büyümeyi destekleme yeteneğini sınırlayacağına dikkat çeken Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, para politikasının gevşetilmesinin hâlâ yolda olduğunu, ancak çok yavaş hızda ilerlediğini belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi daha erken saatlerde kaydetmiş olduğu yüzde 0.4'e varan kazançlarını iade ederek, yüzde 0.2 kayıpla 2,359.41 puana geriledi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 2,539.30 puandan işlem gördü. CSI Küçül Ölçekli Şirket 500 Endeksi ise yüzde 0.2 düştü.

Çin hisseleri dün Çin Merkez Bankası'nın 3 ay içinde 2. kez bankaların munzam karşılık oranlarını indirmesinin ardından değerlendi. Çin Merkez Bankası geçtiğimiz yıl faizleri ve munzam karşılıkları, geçtiğimiz ay da Çin Yeni Yılı tatilinde yüzde 4.5'e tırmanan enflasyonu kontrol altına almak için yükseltmişti. Çin'in enflasyonu Aralık ayında yüzde 4.1 olarak gerçekleşmişti.

Resmi istatistik kurumunun sözcüsü Sheng Laiyun, Çin'in hâlâ daha ithal enflasyondan kaynaklanan büyük bir baskı altında olduğunu belirtti. Çin Merkez Bankası'nın 4. çeyrek para politikasına göre, enflasyon beklentilerinin hâlâ daha istikrara kavuşması bekleniyor ve ülkenin fiyatlardaki sıçramaya karşı korunması gerekiyor.