Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsveç ve Norveç kronları, son 40 yılın en yüksek seviyelerinde değerlendikleri bir dönemde, Avrupa'daki borç krizinden sığınılacak liman olma özelliklerini kaybediyor.

Ülkenin toplam üretiminin yarısına karşılık gelen ihracatlarının Aralık ayında yüzde 6 gerilemesinin ardından İsveç Merkez Bankası 16 Şubat'ta ikinci kez üst üste faizlerini indirdi. Norveç'in dış ticareti ise dördüncü çeyrekte yüzde 4.3 geriledi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD'nin göreceli mal ve hizmet maliyetlerinin göstergesine göre, İsveç kronu olması gerekenin yüzde 25, Norveç kronu ise yüzde 40 üzerinde fiyatlanıyor.

Euro Bölgesi'ndeki sorunlar 2010'un sonlarından tersine dönüşe işaret eder, İsveç Merkez Bankası Başkanı Stefan Ingves kronu yönetmesi için çağrıları görmezden gelirken, krondaki değerlenme büyüme üzerindeki baskı ve endişeleri artırıyor. Ingves'in Norveçli meslektaşı Oeystein Olsen ise geçtiğimiz hafta Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini hazırlaması ve ABD'den olumlu sinyaller gelmesine rağmen, gerektiğini takdirde kronun yükselişinin kontrol altına alınmasına yönelik müdahalelerde bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

İsveç ve Norveç kronlarının değer kaybetmesinin gerektiğini belirten Londra'daki Credit Suisse Securities'in Döviz stratejisi müdürü Peter Von Maydell, Norveç ve İsveç'te ise para politikasının, para birimlerindeki değerlenmeye direndiğini söyledi.