Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye'deki bankaların bu yıl rekora tırmanan tahvil satışları, ekonominin resesyona girmesini önleyen kredi büyümesinin sürdürülmesini destekliyor.

Bankalar 2 yıl önceye kadar tahvil satmıyor. Ancak Bloomberg'in verilerine göre bankalar yalnızca bu yıl 4 milyar dolarlık tahvil çıkartarak, 1 yıl önceden 4 katı sıçramaya işaret etti. En büyük piyasa değerine sahip olan Akbank 17 Şubat'ta 1.5 milyar dolar ile 2011'deki tek seferlik satışını üçe katlayacak oranda yabancı tahvil ihraç edeceğini açıkladı. Türkiye'nin en büyük ikinci bankası Garanti Bankası A.Ş ise geçtiğimiz ay yüzde 11 faizli 1 milyar liralık yerli tahvil çıkarttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, kredilerde yüzde 40 büyüme kaydedilmesinin büyümeyi desteklemesi ve hem enflasyonu hem de ticaret açığını körüklemesi üzerine 2 ay önce bankaların kredilerini sıkılaştırmaya yönelik adımlar attı. Ancak Ocak'tan bu yana endişeler daha çok resesyonun önlenmesine odaklandı. Başçı, 31 Ocak'ta 2012'de yüzde 15 büyüyeceğini öngördüğü kredi büyüme hızı konusunda şu an rahat olduğunu aktardı.

Merkez Bankası'nın bu piyasanın gelişmesini istediğini belirten Türk Ekonomi Bankası'nın sabit gelir traderlarından Selim Gülkan, "eğer piyasalarda volatilite çok yüksek olsaydı, özel sektör böyle bir borca giremezdi" dedi.