Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın kredilerinin, Euro Bölgesi ekonomisindeki durgunluğa rağmen piyasaları sıçratması ve Yunanistan'daki borç krizi, enflasyon görünümünün belirlenmesini daha zor bir hâle getiriyor.

Avrupa'daki piyasa enflasyonu sinyallerinin karışık olduğunu belirten Londra'daki Deutsche Bank AG'nin analistlerinden Mohit Kumar, normal zamanda endeksli tahvillerin genellikle enflasyon beklentilerinin iyi bir göstergesi olduğunu, ancak bu kez görülen yükselişin temellerden çok, fon akışlarından kaynaklandığını söyledi. Kumar, AMB'nin büyük ihtimalle bu gürültüyü umursamazdan geleceğini ifade etti.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları bu sabaha karşı Yunanistan'ı önümüzdeki ay temerrüte düşmekten kurtarması için hazırlanan 2. yardım paketinde anlaştı.

Endeksli ve normal tahvil arasındaki faiz farkından hesaplanan ve enflasyon beklentilerini Fransa'nın 10 yıllık sıfır kâr oranı geçtiğimiz ay yüzde 2.04 ile Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. İtalya'nın 5 yıllık sıfır kâr noktası ise 4 ayın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Kemer sıkma önlemlerinin tüketici taleplerini azaltmasıyla Euro Bölgesi ekonomisi dördüncü çeyrekte 2009'dan bu yana ilk kez küçüldü. Euro Bölgesi ekonomisi geçtiğimiz 3 ayda yüzde 0.3 daraldı.

Sorunlu piyasa sinyalleri, AMB'nin de politika faizi kararı vermesini zorlaştırıyor. Almanya ve Fransa'nın büyümesinin borçlu ülkeleri sollamasıyla merkez bankası, ülkeler arasındaki ekonomik farklarla baş etmeye çalışıyor.

Fransa ekonomisi dördüncü çeyrekte beklenmedik şekilde yüzde 0.2 büyürken, İtalyan ekonomisi aynı dönemde yüzde 0.7 küçülerek resesyona girdi.