Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in imalatı Şubat ayında dördüncü kez küçülerek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin, Avrupa'daki krizin ihracatı aşağı çekmesi ve konut piyasalarındaki soğumayla birlikte daha kırılgan hâle gelebileceğine işaret edebilir.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in öncü imalat göstergelerine göre, Çin'de imalat endeksi Şubat'ta 49.7 olarak gerçekleşti. 50'nin altında bir rakam, daralmaya işaret ediyor. Öncü imalat göstergeleri Ocak ayında da 48.8 olmuştu; ancak Ocak ve Şubat verilerinde 1 hafta sürmüş olan yeni yıl tatilinden ötürü de bir miktar sapma bulunuyor.

Çin, Nomura Holdings'in küresel krizden bu yana yüzde 7.5 ile en düşük olarak öngördüğü büyüme tahmininin ardından büyümeyi desteklemek üzere bankaların munzam karşılıklarını düşürdü. Bugün açıklanan ihracat siparişleri rakamları da düşerek, Çin Ticaret Bakanı'nın 9 Şubat'ta hükümetin ticaret görünümü konusunda iyimser olmadığına ilişkin açıklamalarının da altını çizdi.

Dıştan kaynaklanan zayıflıklara ek olarak yurtiçi taleplerinde ciddi bir sıçramanın görünürde olmamasının büyümeye karşı aşağı yönlü riskleri artırdığını belirten HSBC'nin Hong Kong'taki ekonomistlerinden Qu Hongbin, enflasyon baskılarının gevşemesiyle, merkez bankasının da parasal genişleme için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi bugün yüzde 0.5 artış kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.3 yukarıda seyretti.