Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

OMV Petrol Ofisi AŞ, 2011'de 204,9 milyon lira zarar ettiğini açıkladı.

OMV Petrol Ofisi'nce yapılan açıklamaya göre, şirket geçen yıl da akaryakıt dağıtım ve madeni yağ sektöründe ''lider'' konumunu sürdürdü.

Şirketin toplam satışları bir önceki yıla göre yüzde 21 artarak, 2011 yılı sonunda 19,5 milyar lira düzeyine (11,7 milyar ABD Doları) ulaştı.

2010 yılı sonunda Rekabet Kurumu'nun bayi dikey anlaşmalarını beş yıl ile sınırlayan uygulamasının yürürlüğe girmesi ve 2011 yılında akaryakıt dağıtım sektöründe yaşanan yoğun rekabet, perakende karlılığını önemli ölçüde etkileyerek birim kar marjlarını düşürdü. Ayrıca 2011 yılında petrol fiyat hareketlerinin ve ABD dolar kurunun çok değişken olması ithalat karlılığını da olumsuz etkiledi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen OMV Petrol Ofisi AŞ, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artışla 286,9 milyon lira (171,7 milyon ABD Doları) faaliyet karı elde etti.

Açıklamaya göre, kur farkı giderleri, vergi affı ödemeleri, yüksek amortisman tutarları ve finansal borçların yeniden yapılandırılması gibi faktörler 204,9 milyon lira (122,6 milyon ABD Doları) net dönem zararının ortaya çıkmasına neden oldu.

OMV Petrol Ofisi Üst Yöneticisi (CEO) Gülsüm Azeri, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde şunları ifade etti:

''2011 yılında Türkiye'de ve dünya piyasalarında yaşanan gelişmeler petrol fiyatlarında beklenmeyen değişiklikleri de beraberinde getirdi. Bu gelişmeler ışığında faaliyetlerimizdeki verimliliği ve karlılığı sürekli artırmak ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için yeni stratejilerle yol alıyoruz. Pazarlama alanında etkili ve rekabetçi pozisyonumuzu geliştirmek ve müşteri odaklı yaklaşımımızı sürdürmek için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Sektör liderliğimizi 2012 yılında da korumayı hedefliyoruz.''