Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin etkisiyle, Türk tahvilleri son 4 aydaki kayıplarını sildi. Borçlanma maliyetlerinin düşüşünü sürdüreceğine ilişkin spekülasyonlar da artıyor.

2 yıllık hazine tahvillerinin getirisi dün 14 baz puan düşüşle yüzde 9'a gerileyerek, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın faizleri artırmaya başladığı 26 Ekim'den bir hafta öncesine denk gelen 19 Ekim'den bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Traderlar, 2 yıllık borçlanmalarını düzenlemek için ödedikleri maliyeti azaltarak, 25 Ekim'den bu yana 1 haftalık geri alım faizlerinin en düşük priminin seviyesine çekti.

Merkez Bankası'nın faiz indirimleri konusunda rahat olduğunu göstermesinden ötürü kararın tahviller için olumlu olduğunu belirten Londra'daki Aviva Investors'ın fon yöneticilerinden Kieran Curtis, bunun tahvil faizlerinde en düşük tavan seviyesi belirlediğini söyledi.

Goldman Sachs Group Inc. ve Bank of Amerrica Merrill Lynch'in geçtiğimiz yıl Çin'in ardından dünyanın en büyük büyümesini kaydetmiş olan Türkiye'nin resesyona gireceği spekülasyonunu artırmasının ardından, Erdem Başçı'nin faizlerin en yüksek faizleri aşağı çekmesi, yatırımcıların büyümeye ilişkin endişelerini gevşetti.

Düşük faizler, 2012'nin en yüksek borç itfasını yapmak için borçlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetine de yardımcı olacak.