Çin'den nükleere 280 milyon dolar arge yatırımı
Çin, nükleer ar-gesine 2011'de 280 milyon dolar yatırım yaptı
Çin Milli Nükleer Kuruluşu 2011 yılında ülkenin bağımsız nükleer araştırma ve geliştirmesine 1,75 milyar yuan (yaklaşık 280 milyon ABD doları) yatırım yapıldığını açıkladı.
Ulusal basındaki haberlerde, kuruluşun genel müdürü Sun Çin, yapılan yatırımın bir önceki yıla oranda yüzde 20 arttığını belirtti.
Sun, Çin'in ilk nükleer reaktörünü kurduğu ve uranyum zenginleştirme teknolojisini geliştirdiği dönemden bu yana büyük ilerleme kaydettiğini kaydetti.
Resmi makamlar, Çin'de ilk geliştirilen ve 1991 yılında hizmete giren Çinşan Nükleer Reaktörü'nde 20 yılda 40,5 milyar kilovat elektrik ürettiğini belirtiyor.
Japonya'da geçen yıl yaşanan depreme ve tsunamiye müteakip başlayan Fukuşima nükleer krizinden sonra ülke nükleer enerji güvenliği için mevcut projelerini durdurmuş ve güvenlik alanında ar-ge çalışmalarına başlamıştı.
Çin'de başta Milli Enerji İdaresi (NEA) olmak üzere birçok kuruluş, Japonya'daki nükleer krizin ardından nükleer güvenliğin geliştirilmesini birincil öncelik olarak görüyor.
-2020'ye kadar nükleerden 80 gigavat enerji
NEA resmi internet sitesinden, 2013 yılına kadar 13 tane daha ar-ge projesinin tamamlanacağını duyururken, Çin Milli Nükleer Kuruluşu güvenlik için 25 parçadan oluşan planları olduğunu, bunlardan 11'inin 2011 itibariyle tamamlandığını, su geçirmeme ve acil durum prosedürleri ile ilgili 13 planında 2013'e kadar tamamlanacağını belirtti.
Japonya'daki nükleer sızıntının ardından Çin hükümeti nükleer enerji santrali projelerinin onayını durdurmuş, tüm tesis ve projelerde güvenlik kontrollerine başlamıştı.
Çin Milli Nükleer Güvenlik İdaresinden adı açıklanmayan bir yetkili China Daily gazetesine projelerin onayının 2012 yılının ilk yarısında başlayabileceğini söyledi.
Çin, Japonya'daki nükleer felaketten önce ülkede yılda 8 reaktör inşa etmeyi planlıyordu ve nükleer enerji üretim kapasitesini yıllık 10 gigavat yükseltmeyi planlıyordu.
Ülkenin şu anda 11,3 gigavat nükleer kapasitesi bulunuyor ve 2020'ye kadar 80 gigavata yükseltmeyi planlıyor.