Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, nükleer silahlara sahip olmanın güç ve kudret anlamına gelmediğini tüm dünyaya ispatlayacaklarını belirtti ve ''İran halkı, nükleer silah peşinde olmadı ve olmayacak'' dedi.

İran haber ajanslarının Dini Lider'in ofisinden aktardığı habere göre, Ayetullah Hamaney bugün İran Atom Enerjisi Kurumu heyeti ve nükleer uzmanları kabulde yaptığı konuşmada nükleer enerji konusuna değindi.

''İran halkı, nükleer silah peşinde olmadı ve olmayacak'' diyen Hamaney, ''İran, nükleer silahların güç ve kudret anlamına gelmediğini de tüm dünyaya ispatlayacak. Bir millet insani güç, yetenek ve potansiyellerine dayanarak nükleer silaha dayalı gücü yıkabilir. İran halkı bunu yapacak'' ifadesini kullandı.

Nükleer bilim ve teknolojinin ülkenin geleceği açısından önemine değinen Ayetullah Hamaney, ''Bilimi tekellerine alarak haksız yere dünyaya musallat olan ve adlarını da dünya toplumu, dünya kamuoyu koyan birkaç ülke, bilimdeki tekellerinin kırılmasından korkuyor. Onların İran halkı aleyhindeki kampanyaları da bu gerekçeye dayanıyor'' dedi.

''Zorbalık için bilimden istifade etmeyi insanlık karşıtı en büyük cinayet olarak'' niteleyen Hamaney, ''Halklar bağımsız olarak nükleer, hava-uzay, teknoloji, sanayi ve diğer alanlarda mesafe katederlerse artık dünya güçlerinin zorbalık yapabilecekleri alan kalmaz'' ifadesini kullandı.

Sultacı güçlerin asıl amacının İran'ın bilim ve teknolojide ilerlemesini engellemek olduğunu belirten Hamaney, şunları söyledi:

''Şüphe yok ki karışımızda olan ülkelerin karar ve yetki mekanizmaları İran'ın nükleer silah peşinde olmadığını çok iyi biliyorlar. İran İslam Cumhuriyeti düşünce, görüş ve fıkhı (dini) açıdan nükleer silaha sahip olmayı büyük günah olarak biliyor. Bu tür silahları bulundurmanın da beyhude, zararlı ve tehlikeli olduğuna inanıyor.''

Hamaney, İran'a yönelik baskı, yaptırım, tehdit ve terörün sonuç vermeyeceğini belirterek, İran halkının bilim ve teknolojide kararlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğini söyledi.

İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin Batılılar tarafından sadece bir bahane olarak kullanıldığını anlatan Hamaney, ''Yaptırımlar, İslam Devrimi Zaferinin başlangıcından beri var. Oysa nükleer konu son birkaç yıla ait. Onların asıl sorunu bağımsız olmaya, zulme karşı çıkmaya, zalimleri ifşa etmeye ve bu mesajı tüm milletlere ulaştırmaya karar veren ve bunları yapan İran halkı iledir'' dedi.

Ayetullah Hamaney, Allah'ın yardımına ve kendi iç dinamiklerine güvenen bir milleti hiçbir gücün engelleyemeyeceğini söyledi.