Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, yavaşlayan küresel büyümeyi işaret eden veriler ve Hewlett-Packard Co.'nun kar tahmininin analistlerin tahminlerinin altında kalmasından olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri son bir haftanın en hızlı düşüşünü gösterirken, Kore para birimi won değer kaybetti. Petrol, ABD'de stokların arttığını gösteren verinin ardından dokuz ayın zirvesinden gevşedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:12'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Teknoloji hisseleri yüzde 0.8 geriledi ve endeksteki 10 sektörün en hızlı düşen grubu oldu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Won dolar karşısında son bir haftanın en düşük seviyesine indi ve Çin yuanı son üç haftanın en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Petrol yüzde 0.3 gerileyerek varil başına 105.97 dolar seviyesine indi. Bakır ise son 10 iş gününün sekizinde değer kaybetti.

Avrupa'da dün hizmet ve imalat sektörlerini birarada gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI) sektörde daralma olduğunu işaret etti ve Tayvan büyüme tahminini aşağı çekti. ABD'de ikinci el konut satışları ekonomistlerin tahmininin altında kaldı. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl, Çin'in bankalara uyguladığı zorunlu karşılıklar faizini düşürmesi ve Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin onaylanmasının desteği ile yüzde 12 yükseldi ve üst üste onuncu haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Sydney'de White Funds Management idari direktörü Angus Gluskie, "Yatırımcılar, önlerine diğer bir engel daha çıkmadan, toparlanmanın sürebileceği konusunda kuşkulu" dedi ve "Avrupa'daki kemer sıkma tedbirleri muhtemelen büyümeyi olumsuz etkileyecek" değerlendirmesinde bulundu.