Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'den Almanya'ya ekonomilerin toparlanma işareti verirlerken İran'ın petrol arzını sekteye uğratabileceğine dair endişelerin alevlenmesi ile üst üste yükselişini yedinci güne taşıyan petrol, son iki yılın en uzun kazanç serisini gerçekleştiriyor

Petrol, dokuz ayın yükseğinde yukarı doğru tırmanırken üç haftalık kazanca da yönelmiş durumda. Güney Kore Tüketici Güveni üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken ABD işszilik başvuruları da mart 2008'den beri en düşük seviyede tutundu. Almanya'nın üst üste 8 çeyrektir gelişim gösteren GSYH'sı ise bir yıl öncesine göre yüzde 1.5 büyüdü. Bloomberg'in araştırmasına göree petrol İran'a uygulanacak olan ambargonun sıkılaştırılması nedeniyle petrol önümüzdeki hafta yükselişini sürdürebilir.

NYMEX elektronik işlemlerdeki nisan teslimli ham petrolün varili yüzde 0.8 artışla 108.70 dolar olurken Londra'da yerel saatle 8.46'da 108.33 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı dün yüzde 1.5 değer kazanarak 4 mayıs tarihinden beri en yüksek seviye olan 107.83 dolara ulaştı. Petrol fiyatları bu yıl yüzde 4.9 artış kaydederken bir yıl öncesine göre ise yüzde 11 yükseliş gösterdi.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki nisan teslimli brent petrolün varili 7 sent artışla 123.69 dolardan işlem gördü. Böylece Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 15.36 dolar oldu.