Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Meksika'da gerçekleştirilen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında Avrupa'ya başka ülkelerin yardımını istemeden önce kendi kaynaklarını artırmasının söylenmesi Almanya üzerindeki baskıları artırdı.

G-20 yetkililerinin Avrupa'nın kendilerinden borç krizi için daha fazla yardım isteğini, Euro Bölgesi'nin öncelikle kendi kurtarma fonlarını ve katkılarını artırmaları gerektiğini söyleyerek geri çevirme kararı, gözleri zaten fonun en büyük iştirakçisi olan ve fonun genişletilmesine direnen Almanya'ya çevirdi.

Bugün Yunanistan'ın 2. kurtarma paketi Berlin'de parlamantoda oylanacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hükümeti ise şimdi 1-2 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği zirvesinde kurtarma fonları EFSF ve ESM'nin birleştirilmesi ve toplam fonun 750 milyar euroya çıkarılmasına yönelik planı desteklemek zorunda kalabilir.

Goldman Sachs Asset Management'ın yönetim kurulu başkanı Jim O'Neill, Avrupa'nın dışarıdan gelecek bir paraya ihtiyacı olmadığını belirterek, bölgenin yalnızca başta Avrupa olmak üzere kendi politika yapıcılarının liderliğine ihtiyacı olduğunu savundu.

Almanya, Meksika'daki maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısısına G-20 ülkelerine, IMF vasıtasıyla Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümüne kanalize edilebilecek katkılarını artırmaları çağrısı ve ümidi ile başlamıştı. IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomide daha fazla şokların giderilmesi için Uluslararası Para Fonu'nun kredi kapasitesini 500 milyar dolar artırmayı istediğini söyledi.