Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde istikrar ve büyüme sağlamanın tek başına küresel ekonomiyi krizden çıkaramayacağını savunan Kanada Merkez Bankası ve Finansal İstikrar Yönetimi Başkanı, liderlerin, küresel seviyede bir işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini vurguladı.

G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısının dışında konuşan Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, G-20'nin küresel büyümeyi tehdit eden dengesizlikleri ölçme ve değerlendirme aşamasından, uygulama aşamasına geçmesi gerektiğini söyledi.

"Dengesizlikleri ölçmek ve uygulamaya yönelik tartışmaları sonlandırmanın zamanı geldi ve G-20 de bu uygulamayı gündeme getirerek, hayata geçirebilecek tek toplantı" diyen Carney, işbirliği olmadan küresel ekonominin uzun zaman sorunlu talepler ve kayıp üretimle karşı karşıya olacağını ifade etti.

Kanada Merkez Bankası, küresel ekonominin olması gerektiği nokta ile şu anki seviyesi arasında 7 trilyon dolarlık açık tahmininde bulundu.

Talep sıkıntısı çeken gelişmiş ekonomilerin mali pozisyonlarını gerektiği gibi sıkılaştıramayacağını ve dış talep olmadan hanehalkı tasarruflarının artırılamayacağını savunan Carney, bu ülkelerdeki zayıf büyüme ve genişlemeci para politikalarının etkisiyle gelişen piyasalardaki sermaye girişlerinin arttığını söyledi.
Carney, gelişmekte olan ekonomilerin aynı zamanda onlara geçmişte yardımcı olmuş Döviz stratejilerinden de vazgeçemediğine dikkat çekerek, "herkesin kendine düşeni yapmadan, karşısındakinin kendine düşeni yapmasını beklediği garip bii döngü içindeyiz" dedi.