Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin küresel bir kriz olduğunu, bu sebeple de G-20'deki uluslararası ortaklarının da bu krizin çözümüne katkı sağlayacak ekstra fonlamaya ilişkin bir yol haritası sağlaması gerektiğini savundu.

Rehn, şu anda toplamları 500 milyar euro olan Avrupa'daki kalıcı ve geçici kurtarma fonlarının genişletilmesine yönelik kararın Mart ayında verileceğini belirtti. Avrupa'nın fonlarını artırması, G-20 ülkelerinin de daha fazla yardım etmeleri için bölgeye koştuğu en önemli şart.

Avrupa'nın G-20'nin odağında olacağının açık olduğunu belirten Rehn, uluslararası ortaklarından anlayış ve destek beklediklerini ifade etti. Diğer yandan Rehn, özellikle gelişen piyasalardaki ortaklarından yapıcı destek aldıklarını söyledi ve birçok ülkenin tereddütle de olsa Avrupa'ya yardım etme konusundaki isteklerini açıkladıklarını aktardı.

G-20 ülkelerinin çoğunluğu Avrupa'daki borç krizinin çözümü için yardıma hazır; ancak öncelikle Euro Bölgesi'nden daha fazla hamle görmek istiyor.

Rehn, Euro Bölgesi dışındaki ekonomilerin IMF vasıtasıyla yapacakları katkılara ilişkin kararı 20-22 Nisan'daki IMF toplantılarının öncesinde vermelerinin gerektiğini, böylece o toplantılarda bir yol haritasının çıkarılabileceğini belirtti.