Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son 2 yılın en uzun süreli rallisini kaydeden petrolün, enerji maliyetlerini artırmasından ötürü ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğine dair endişelerin etkisiyle Asya Borsaları geriledi. Japon ihracatçılar, yendeki düşüşün ihracat görünümünü desteklemesinden beslendi.

Güney Kore'nin piyasa değeri bakımından en büyük havayolu şirketi Korean Air Lines Co. yüzde 4.9 düştü. Newcrest Mining Ltd., JP Morgan Chase&Co.'nun Avustralyalı altın üreticisinin kredi notunu indirmesi üzerine yüzde 3 değer kaybetti. Japonya'nın 1 numaralı tüketici elektronikleri üreticisi Sony Corp., yenin dolar karşısında 9 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle yüzde 1.4 primlendi.

Yüksek petrol fiyatlarının tüketicileri harcamaktan alıkoyduğunu, bunun da endişe verici olduğunu belirten Paradice Investment Management Pty'nin yatırım yöneticilerinden Matt Riordan, Avrupa'nın hâlâ daha daha fazla kurtarma fonu üzerinde çalışması gerektiğini ve anlaşmazlıkların sürmesinin de piyasayı şu anda aşağı çektiğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 artış kaydetmesinin ardından günü yüzde 0.5 düşüşle 127.29 puanda tamamladı. Geçtiğimiz haftayı 10. kez artıda kapamış olan endeks, 1988'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Hisseler, Çin'in para politikasını gevşeteceği düşünceleri ve ABD ekonomisindeki ilerleme sinyalleriyle desteklenmişti.

Japon Nikkei 225 Endeksi kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi. Yen bugün dolar karşısında 81.67 düzeyinden 31 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Sony yüzde 1.4 değerlenerek 1,765 yenden fiyatlanırken, Japonya'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 1.8 kazançla 3,145 yene çıktı.