Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'da sanayi üretiminin beklentinin üzerinde artış kaydetmesi, ülkenin bu çeyrekte yeniden büyümeye geçebileceğine yönelik sinyalleri çoğalttı. Japonya'da fabrika üretimi Ocak ayında bir önceki aydan yüzde 2 büyüdü. Bloomberg anketine katılan 31 ekonomistin medyan tahmini, ülkenin sanayi üretiminin yüzde 1.5 yükseleceği yönündeydi.

Toyota Motor Corp. ve Nissan Motor Corp., Tayland'daki seller ve Japonya'yı yerle bir eden deprem ve tsunaminin neden olduğu sıkıntılarını gideriyor ve toparlanıyor.

Yeniden inşa işleri ve çevre dostu otomobil alımları, geçtiğimiz çeyrekte yüzde 2.3 daralmış olan ekonomiyi hayata döndürebilir.

Ulaşım endüstrisinin, Tayland'da Kasım ayında meydana gelen sel felaketiyle düşen üretimini toparlamaya başladığını hatırlatan Tokyo'daki Barclays Capital'ın başekonomisti Kyogei Morita, çevre dostu otomobil teşviklerinin yeniden canlanmasının da ekonominin yeniden rotaya dönmesine yardımcı olacağını savundu.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda bu ay parlamentonun onayından geçen 2.5 trilyon yenlik ekstra bütçe açıkladı. Bu bütçe, 300 milyar yenlik teşvik programını da kapsıyor.

Ocak ayında otomobil satışları yıllık bazda yüzde 24 artarak, son 22 yılın en büyük sıçramasına işaret etti.