Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrolün rekor seviyelere tırmanması, Avrupa'nın büyümesini tehlikeye atıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak başında olduğu ilk 2 aylık para politikası toplantısında faizlerde indirime gitmiş olan Mario Draghi, petrolün euro cinsinden hesaplandığında rekor seviyeye tırmanmasıyla, borçlanma maliyetlerini düşük tutma konusunda zorlanabilir. Son 6 ayda yüzde 30 değerlenmiş olan ham petrolün varili bu hafta 81.85 eurodan rekor kırdı.

Yükselen petrol fiyatlarının AMB için bir tehdit daha oluşturacağını ve piyasanın fiyatladığı hızda faiz indirimi yapabilmesini zorlaştıracağını belirten Londra'daki Deutsche Bank AG'nin analistlerinden Mohit Kumar, AMB'nin yakın zamanda faizleri artıracağını söylemediğini, ancak Fed ya da İngiltere Merkez Bankası'ndan daha hassas bir enflasyon politikası gütmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso bu hafta Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz'i resesyona sürükleyen ekonomik sorunun yanıtının "büyüme" olduğunu söyledi.

Ağustos'tan bu yana başka enflasyon endeksli tahvil yerine 10 yıllık Alman tahvili almak için daha fazla prim istenmesi, yatırımcıların daha hızlı enflasyon öngördüğüne işaret ediyor.

Almanya'nın 10 yıllık borçlanma maliyeti 4 baz puan düşüşle yüzde 1.78'te seyrederken, 10 yıllık endeksli tahvillerin getirisi yıl başındaki eksi yüzde 0.11 seviyesinden, eksi yüzde 0.21'ye geriledi. Enflasyon beklentilerinin de göstergesi olan 10 yıllık ölü nokta oranı geçtiğimiz ay yüzde 1.85'e çıkarak, Ağustos'tan bu yana en büyük sıçramasına işaret etti.