Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi, şirketlerin talebin artacağı beklentisi ile yeniden stok oluşturmaları ile birlikte, geçen yılın dördüncü çeyreğinde beklenenden daha hızlı büyüdü.

Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2012 yılın dördünncü çeyreğinde revize rakamla yıllık yüzde 3 büyüdü. BU, 2010 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en hızlı büyümeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor. Revizyon, daha az ithalat ve yerleşik olmayanların yatırımlarındaki daha küçük çaplı düşüşten kaynaklandı.

2011 yılının ikinci yarısındaki gelir artışları, ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketim harcamalarının canlanması için taban oluşturan istihdam büyümesindeki hızlanmadan dolayı,daha önce açıklanan veriye göre daha güçlüydü. Aynı zamanda, bugün Kongre'de konuşma yapacak olan Fed Başkanı Ben S. Bernanke, bu ayın başında, işsizlikte daha büyük çaplı bir düşüş için daha hızlı bir büyüme gerektiğini söylemişti.

Stamford Connecticut'ta UBS Securities LLC kıdemli ABD ekonomistlerinden Drew Matus, "ABD ekonomisi düzgün görünüyor" dedi ve "Muhakkak hala riskler var. Ancak durum insanların düşündüğünden daha iyi görünüyor. İstihdam büyümesi ve kredi yaratmadan oluşan kombinasyonla birlikte daha iyi harcama rakamları, bunların tümü, birbirlerini besliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Büyüme verisi sonrasi ABD endeks vadeli kontratları kazançlarını daha da genişletti. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) kontratı yüzde 0.2 yükselerek, New York saati ile 08:34'te 1,373.4 puana çıktı.

Bloomberg News'un anketine katılan 82 ekonomistin büyüme tahminleri, yüzde 2.2 ile yüzde 3.2 arasında değişti. Dünyanın en büyük ekonomisi, önceki üç aylık dönemde, yüzde 1.8'lik bir hızda büyümüştü.