Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki sorunlu tahvillerin çoğu için en kötünün geride kalmış olabileceğinin sinyalini veren İtalya Başbakanı Mario Monti, Euro Bölgesi liderlerinin bu ay sonunda kurtarma fonunun genişletilmesi konusunda anlaşmasını beklediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de bugün başlayacak olan Avrupa Birliği zirvesinde Avruoa kurtarma fonunun boyutunun genişletilmesini görüşmek istemediğini ifade etmiş olmsına rağmen, Monti, bir anlaşmanın geleceğinden "emin."

"Büyüklüğü önemli" ifadelerini kullanan İtalyan Başbakan, kurtarma fonları Avrupa için yeterli yapıcılıkta olursa, o zaman sıçrama riskinin giderilmesinin de daha kolay bir hâle geleceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'ndan alınan 1 trilyon euroluk acil nakitlerin 10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisini 6 ayın en düşüğüne geriletmesinin ardından ve AB zirvesinin öncesinde Monti, Euro Bölgesi maliye bakanları ile görüşmeye hazırlanıyor.

Almanya ile İtalya'nın 10'ar yıllık tahvil faizleri arasındaki getiri farkının yeniden açılmasını beklemediğini belirten Monti, faiz farklarının öngörülemezliğinin yok sayılamaz olduğunu, ancak şimdilik uzun zamandır görülen kademeli düşüşe rağmen, İtalya'nın durumunun daha istikrarlı seyrettiğini söyledi. Monti, bu durumun değişmesi için bir sebep görmediğinin de altını çizdi.