Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Hindistan'da satın alma yöneticileri PMI endeksi Şubat'ta 56.6 puan ile 8 ayın en hızlı büyümesine yakın seyretti. İmalat büyümesi, ekonomik yavaşlamanın normalleştiğinin sinyalini verdi. PMI Endeksi, Ocak ayında 57.5 seviyesindeydi.

Bu yıl imalat Hindistan ve 3. kez genişlemeye işaret eden Çin'de büyüme kaydetti. Hindistan ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte yüzde 6.1 ile son 2 yılın en yavaş büyümesini kaydederek, enflasyondaki gevşemeyle birlikte ülkenin merkez bankasının üzerindeki faiz indirimi baskısını artırdı.

İmalatın bazı kısımlarının iyi olduğunu, ancak genel beklentinin çok da pozitif olmadığını belirten Bank of Baroda'nın ekonomistlerinden Rupa Rege Nitsure, merkez bankasının Nisan'da faiz indirimine gitmesini beklediğini ifade etti.

Hint rupisi bugün ABD doları karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 49.1375'e geriledi. Geçtiğimiz yıl dolar karşısında yüzde 16 değer kaybetmesinin ardından rupi, 2012'de yüzde 8 güçlendi. Sensex Endeksi bugün yüzde 1 düştü ve ülkenin Kasım 2021 vadeli tahvillerinin faizi yüzde 8.20'de seyretti.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao, ülkenin önümüzdeki yılki bütçesinin açıklanmasının bir gün öncesinde 15 Mart'ta borçlanma maliyetlerini gözden geçirecek.