Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg HT'de Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'nın konuğu olan İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye-İngiltere arası ticari ilişkilerden Avrupa'da yaşanan krize ve Ermeni yasasına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-İngiltere Tatlı Dil Forumu'nun İngiltere ile Türkiye arasındaki iş hacminin artmasına katkıda bulunduğunu söyleyen Straw, "Oxford’da Ekim'de yaptığımız toplantıda pek çok yeni iş birliğinin tohumları atıldı. Ekim’de İstanbul’da düzenlecek ‘Tatlı Dil’ forumu ile Oxford’da başlayan işbrliği pekiştirilecek" dedi.

İki ülkenin ticaret hacminin 12 milyar doları aştığını vurgulayan Staw, bunun daha da ileri gitmes için çalışılacağını bildirdi. Türkiye’den İngiltere’ye beyaz eşya üretiminin ihracatta ön plana çıktığını söyleyen Straw, "İngiltere’de satılan 10 bulaşık makinesinden 8'i Türkiye’den geliyor. Mühendislik, telekomünikasyon, finans sektörü, turizm sektörleri iki ülke ticaretinde ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

"PARA BİRLİĞİ KÖTÜ BİR FİKİRDİ"

Yaşanan borç krizine dair değerlendirmeler de yapan eski Bakan, "Kriz Euro Birliği projesinin çalışmadığını kanıtladı. Türkiye ve İngiltere Euro’da olmadığı için şanslı!" yorumunu yaptı.

Avrupa’nın merkezinde krizin şok olarak algılandığını söyleyen Straw, "AB derin bir birlik olmalı. Ancak Euro Birliği açısından bu projenin çok başarılı olmadığını bu kriz kanıtladı. Tek para birimi tek ülke dışında çalışmıyor. Para politikası beraber yürütülemeyen ülkeler aynı para biriminde olunca sorun oluyor. Euro bence çok hırslı bir proje idi. Ben Dışişleri Bakanıyken İngiltere’nin Euro Birliği'ne girmesini bu sebeple istememiştim. Ben hala bunun nasıl sorun olmayacağına ikna olmuş değilim. Kanımca para birliği kötü fikirdi" dedi. İngiltere'nin hiçbir zaman Euro’nun parçası olmaması gerektiğini belirten Straw, Türkiye ve İngiltere'nin Euro’ya katılmadığı için şanslı olduğunu söyledi ve "Ama Euro’nun çökmesi iki ülkenin de çıkarına değil. İngiltere ile Türkiye’nin AB görüşü bence aynı bir birlik olmalı ama ülkeler para politikalarını kendi yürütmeli" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin 'AB’nin iyiliği için' birliğin üyesi olması gerektiğini vurgulayan Straw, "Müslüman dünyasındaki değişimi daha iyi anlamak ve yönetebilmek için AB, Türkiye’yi içine almalı, dışarı itmemeli! Türkiye de reformlara devam edip 'bakın Bulgaristan ve Romanya’dan önce hepsini yaptık' demeli! Türkiye ve AB liderleri arasında diyalog devam etmeli, bu devam ederse Kıbrıs sorunu da çözülebir" dedi.

"ERMENİ YASASININ REDDİ OLUMLU"

Suriye konusunun çok endişe verici olduğunu ve ülkenin iç savaş eşiğinde olduğunu düşündüğünü dile getiren Straw, "Suriye’nin dostu olan ülkeler olarak Suriye’yi desteklemeyi devam etmeliyiz. Başkan Esad gitmeli ama iyileşmeden önce çok kan akabilir. Türkiye’nin bu konuda artan rolü çok önemli. Başta nötrdü sonra daha aktif oldu" diye konuştu.

Straw sözde Ermeni tasarısına ilişkin cezanın Fransız senatosundan geri dönmesinin de olumlu olduğunu ifade etti ve "Ülkeler bu konuda kendi parlamentolarında karar almamalı. 1915’te yaşanan olaylarda Türkler de Ermenilerin yanında hayatını kaybetti. Bu konuda partizanlık yapmak bu noktadan sonra hiçbir ülkenin işine yaramaz" yorumunda bulundu.