Dönmez: Opsiyon konusunda gelişmeler olabilir
VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, opsiyon işlemleriyle ilgili bu yıl içinde önemli gelişmeler sağlanabileceğini belirtti
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, İMKB'nin yeni yönetiminin VOB ile işbirliği yapma yönünde bir anlayış içinde olduğunu, opsiyon işlemleriyle ilgili bu yıl içinde önemli gelişmeler sağlanabileceğini belirtti.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dönmez, VOB'da geçen yıl euro/dolar, dolar/ons, altın, baz elektrik ve Kurban Bayramı vadeli canlı hayvan kontratlarını yatırımcılara sunduklarını, 2012 yılında piyasayı çok fazla ürüne boğmak istemediklerini, piyasa taleplerine göre yeni ürünler çıkarabileceklerini ancak mevcut kontratları canlandırmaya ağırlık vereceklerini belirtti.
Bu yıl gecelik faiz vadeli ''overnight future'' sözleşmelerini çıkarmayı hedeflediklerini, borsanın yeni yazılımının 25 Mayıs 2012'de hizmete girmesiyle opsiyon işlemleri için de hazır hale geleceklerini ifade eden Dönmez, opsiyon işlemlerine başlanabilmesi için SPK'nın onay vermesini beklediklerini kaydetti.
Dönmez, opsiyonların işleme açılması halinde VOB'daki işlem hacminin ilk etapta yüzde 15-20 artmasının öngörüldüğünü, gelecek yıllarda opsiyondaki işlem hacminin vadeli işlemleri aşacak seviyeye geleceğini tahmin ettiklerini belirterek opsiyonlarla ilgili bu yıl olumlu gelişmeler yaşanmasını beklediklerini ifade etti.
-Sermaye piyasası kurumlarının tek çatı altında toplanması-
Sermaye piyasası kurumlarının tek çatı altında toplanması projesi hakkında hükümetin ne düşündüğünü tam olarak bilemediklerini, bu konunun siyasi iradenin vereceği bir karar olacağını kaydeden Dönmez, ''Biz sadece opsiyon işlemleri bizde açılacakmış gibi başvurusunu yaptık, çalışıyoruz ve biz de açılmasını bekliyoruz. Çünkü sonuç itibarıyla İMKB'nin mevcut piyasalarının ve altyapısının elden geçmesinde fayda var. IMKB buna biraz daha konsantre olursa biz de opsiyonlara konsantre olursak bence daha hayırlı olacak'' dedi.
Türkiye'de vadeli işlem sözleşmelerinin VOB tarafından açıldığını, bu konudaki bilgi birikimi ve altyapının da büyük ölçüde bu kurumda olduğunu kaydeden Dönmez, borsanın şu an kullanılan yazılımı İMKB kaynaklı olsa da Mayıs ayında devreye girecek olan sistemle İMKB'den bağımsız bir sisteme geçileceğini ifade etti.
Opsiyon işlemleri konusunda VOB'un desteklenmesinin mantıklı olduğunu ifade eden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu konuda çözüm, bizim ortaklarımız, İMKB ve siyasi irade arasında olacak. Bu yıl bu konuda bir gelişme olabilir. Şu anda İMKB'de yeni başkanla birlikte bir dönüşüm çabası var. Bu dönüşüm çabası içinde bir de vadeli işlem ve opsiyon tarafıyla uğraşmak yerine VOB ile uyumlu şekilde, bu kurumu yanlarına alarak devam etseler sanki daha iyi olur gibi geliyor. Aksi durum İMKB açısından çok fazla alana dağılmak anlamına gelecek.
İMKB'de hisse senetleri, tahvil, bono, repo, ters repo piyasaları var. Bu piyasaların gelişmesi adına bugüne kadar önemli işler de yapıldı. Ancak dünya ölçeğinde rekabet gücü sağlanması açısından bir takım yenilikler yapılması lazım.
Tüm bunlar arasında (dur bir de opsiyona girelim) dendiğinde onlar için konsantrasyon kaybı olacağını düşünüyorum. Bence VOB'un yoluna devam etmesinin desteklenmesi gerekiyor. ''
-Zorlama çözüm olmaz-
Sermaye piyasaları için planlanan yeni yapının zorlama bir formülden ziyade kazan-kazan esasına dayalı bir model üzerine kurulması gerektiğini ifade eden Dönmez, bu konuda bir karar varılmadan önce VOB ortaklarının da görüşlerinin alınacağını tahmin ettiğini söyledi.
VOB'un ortaklık yapısı hakkındaki tartışmalara da değinen Dönmez, ''Ortaklık yapısı bundan sonra da yine konuşulur, bir şekilde tarafları ikna edecek, memnun edecek bir çözüme ulaşılır, anlaşılır. Sonuçta siyasi iradenin söylediği bir şeye mantıklı, makul sınırlar içinde olması ve ülke menfaatine uygun olması kaydıyla hiç kimse 'hayır' demez'' diye konuştu.
Kurumların geçmişinden, güçlü yönlerinden faydalanılmasında, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasında büyük fayda bulunduğunu kaydeden Dönmez, ''İMKB'de yeni yönetimin işbirliği yapma anlayışı var, bizimle görüşme yönünde, işbirliği yapılması yönünde bir yaklaşım sözkonusu... Bu yıl piyasaların gelişmesi ve yeni sermaye piyasası enstrümanlarının yatırımcılara sunulması anlamında önemli gelişmeler olacağını tahmin ediyorum'' diye konuştu.
-Pamukta fiziki teslimat başlıyor-
VOB Genel Müdürü Dönmez, pamukta fiziki teslimatlı kontratların büyük ihtimalle bu hasat sezonuna yetişeceğini de belirtti.
İzmir'de VOB'un da ortak olduğu ELİDAŞ şirketinin lisanslı depo kurmak üzere çalışma yürüttüğünü, inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini dile getiren Dönmez, ''Lisanslı depo açılır açılmaz teslimatlı pamuğa başlayacağız. Böylelikle vadeli piyasada emtia kontratları da hareketlenmeye başlayacak'' diye konuştu.