Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2008'deki finansal krizde ABD hükümeti tarafından kurtarılmış olan sigorta şirketi American International Group Inc. (AIG), kurtarılma bedelini geri ödeyebilmek için 6 milyar dolarlık AIA Group Ltd. hissesini, ismi belirtilmeyen kurumsal yatırımcılara satacağını açıkladı.

Bloomberg'in satış rakamlarına göre, AIG'nin 27.15 Hong Kong doları ila 27.50 Hong Kong dolarından 1.7 milyar hissesi arz ediliyor. Arz fiyatı, AIA'in 2 Mart'taki 29.20 Hong Kong dolar sevindeki kapanışından yüzde 7 iskontoya işaret ediyor. Hisseler en geç yarın fiyatlanacak.

New York'taki AIG pazar günü aatışlardan sağlanan paranın, ABD Hazinesi'ne 182.3 milyar dolara ulaşan borçlarını azaltmak için kullanılacağını açıkladı.

AIG 2010 yılında Hong Kong'taki AIA'in yaklaşık üçte ikisini aynı sebeple satmıştı. Asyalı sigorta şirketi AIA'in geriye kalan 14 milyar dolarlık kısmı ise Hazine borçları için teminat olarak gösteriliyor. Şirketin CEO'su Robert Benmosche geçtiğimiz ay, ABD hükümetinin şirket üzerindeki yüzde 77'lik mülkiyetini azaltmak için AUG'nin AIA'in hisselerini satmayı bekleyebileceğini söylemişti.

AIG'nin hükümete geri ödeme yapabilmesi için paraya ihtiyacı olduğunu belirten Hong Kong'taki Piper Jaffray Asia Securities Ltd.'ın satış traderlarından Andrew Sullivan, bu durumun Hong Kong'taki listelenen şirket hisselerine sahip olanlar için kısa vadede kötü, ancak uzun vadede olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.