Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerinin, tarihin en büyük borç yapılandırmasına imza atıp atmayacağının görüleceği bu hafta, Avrupa Birliği 2 yıllık borç krizinde önemli bir eşikte duruyor.

Geçtiğimiz haftaki AB Zirvesi'nde teyit edilen 106 milyar euroluk borç takası anlaşması, artık 8 Mart'a kadar kaç yatırımcının zarar yazacağına bağlı. Euro Bölgesi Maliye Bakanları 9 Mart'taki anlaşmanın sonucunu değerlendirmek üzere telekonferans görüşmesi yapacak.

Avrupa krizinin henüz bitmediğini savunan Londra'daki UniCredit SpA'nın baş küresel ekonomisti Erik Nielsen, büyük ihtimalle yeterli sayıda kreditörlerin takasa imza atacağını söyledi. Nielsen, Yunanistan'ın bu durumu yatırımcıları takasa dahil olmaya zorlayarak, CDS'leri sıçratabileceğine dikkat çekti.

Atina Hükümeti borç takası anlaşmasında ilerlemek için yüzde 75 katılım oranı belirledi. Bu oranın yüzde 53.5'i özel sektör kreditörlerinin zarar yazmasını, geri kalan kısmı da yeni Yunan tahvilleri ve EFSF kağıtlarıyla değiştirilmesini kapsıyor. Euro Bölgesi Maliye Bakanları geçtiğimiz hafta EFSF'nin takas için tahvil çıkarmasına izin verdi.

AB liderleri geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin detaylarının tamamlanmasının ardından hedefin bütçe azaltmadan, büyüme önlemlerine çevirileceğini açıkladı.

130 milyar euro değerindeki kurtarma paketinin akıbeti de bu haftaki takasın sonuçlarına bağlı olacak.