Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in en zengin ikinci adamı Zong Qinghou, hükümete, özel sektörün ekonomideki rolünü artırmasını çağrısında bulundu ve ülkenin bir sonraki muhtemel başkanının da bunu onayladığını söyledi.

Hangzhouy Wahaha Group Co.'nun yönetim kurulu başkanı ve Çin'in yasama üyesi olan Zong, ülkenin vergilerde kesintiye gitmesi ve daha fazla sektörü özel sektör yatırımlarına açması gerektiğini belirtti. Bloomberg'e konuşan Zong, ülkenin başkan yardımcısı Xi Jinping, bu yılın ilerleyen zamanlarında başkanlık koltuğuna oturduğunda, özel sektörün bu tür kalkınmasına destek vereceğini de savundu.

Çin'de bugün başlayan Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısının öncesinde "Hükümet, her şeye yatırım yapan bir tekele dönüştü" yorumunda bulunan Zong, Çin ekonomisinin şu anki en büyük sıkıntısının, hükümetin gelirinin çok yüksek, halkın gelirinin ise çok düşük olmasından kaynaklandığını söyledi.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, ülkeye son 30 yılda yüzde 10 yıllık büyüme sağlamak ile birlikte, kirlilik, yolsuzluk ve artan gelir farkından kaynaklanan sosyal huzursuzluğa neden olmuş ihracatlara ve yatırımlara bağımlılığı azaltma sözü verdi. Dünya Bankası geçtiğimiz hafta, kamu şirketlerinin bankacılık, enerji ve medyayı kontrol ettiği Çin'in, büyümedeki bozulmayı önlemek için piyasa ve özel sektör yatırımlarına odaklanması gerektiğine dikkat çekti.

Ekonomiyi şu anda ihracatlar ve yatırım ile taşımayı gerçekçi bulmayan Zong, Çin'in artan bireysel gelirlerdeki vergileri düşürerek büyümeyi desteklemesinin gerektiğini savundu ve "sıradan insanların hâlâ parası olmadığını" söyledi.