Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HAFTASONU JEOPOLİTİĞİ İZLENİYOR

İran ve Rusya'da yapılan seçimler ilgi çekerken, jeopolitik resim daha da ilgi çekmeye başladı. İran'da Ahmedinejad'ın güç kaybettiği seçimlerin hemen ardından biraraya gelecek olan İsrail Başbakanı Netanyahu ve ABD Başkanı Obama'nın yapacakları açıklamalar bekleniyor. Görüşme öncesinde petrolün varil başına fiyatı, ABD tipi petrol için 106.90 dolar iken Brent petrol için 123.88 dolar. Liderler buluşmasından önce Obama'nın her türlü seçeneğin masada olduğunu aktarması ve İran'ın uranyum zenginleştirme programına karşı silah kullanabileceğini açıklaması enerji fiyatlarını yukarıda ve gergin
tutuyor.

Rusya'da ise Başkanlık seçimlerini %60'ın üzerinde destekle beklendiği gibi Putin kazandı. Bundan sonra devamlı reform yapacağını vaat eden Başkan'ın ilk işi Medvedev'I Başbakanlık'a getirmek olacak. Rus Borsası MICEX güne %0.92 artışla başlarken Rus Rublesi % 0.09 primli. Putin 1999 sonunda göreve geldiğinde Yeltsin iktidarı kaybetmiş ve ülke 40 milyar Dolar borcu üzerinden temerrüde düşmüştü. O günden bu yana Dolar bazında hisse senedi getirisi olarak MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ni 8'e katlayan Rusya % 950'lik getiri sağlamış durumda. Gelişen Piyasa kurları güne karışık başlarken Türk Lirası, dolara karşı 1.77'in üzerinde. Euro / TL 2.3368 ve Sepet Kur 2.0537 seviyelerinde.

İÇERİDE ENFLASYON BEKLENİYOR

Bugün TÜİK tarafından Şubat ayı enflasyon verisi açıklanacak. Merkez Bankası, PPK özetinde Şubat ayı için çekirdek enflasyon göstergelerinde gerileme olacağını açıklamıştı. Diğer yandan manşet enflasyonda iki haneli seyrin korunması bekleniyor. Bloomberg'e yapılan tahminlere göre TÜFE'nin aylık bazda % 0.53 artış kaydederek yıllık enflasyonu % 10.4'e çekmesi bekleniyor. Gösterge tahvilde Cuma kapanışı % 9.24 bileşikten yapılmıştı.

Hafta boyu yapılacak olan ihaleler sebebiyle piyasa oyuncuları faiz piyasasına mesafeli duruyorlar. İhaleler bugün yapılacak olan 2022 vadeli ihraç ile başlayacak. İMKB'de ise kapanış seansı uygulaması öncesinde yaşanan teknik arızalar sebebiyle yarım seansın sonunda 60.902 puanlık bir endeks değeri oluşmuş durumda.

GÜNÜN GÜNDEMİ ASYA'DAN

Güne alımlarla başlayan Asya hisseleri günün devamında gelen sert satışlarla gerilediler. 11 haftadır üst üste yükselen ve boğa piyasasına teknik olarak giriş yapan MSCI Asya Endeksi % 1 geriledi. Çin'de Ulusal Halk Meclisi toplantısında yapılan ekonomik planlama yatırımcıları kar satışına yöneltti. Daha önceden ekonomistler tarafından tahmin edildiği üzere ülkenin 5 yıllık büyüme hedefi % 7.5 olarak belirlendi ve TÜFE hedefi olarak da % 4 konuldu.

Hizmet PMI'nın gerilediği ülkede ekonomi yavaşlıyor spekülasyonu satış getirdi. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.51 düşerken enerji fiyatlarınını gerilemesiyle değer kaybeden şirketler ve kuvvetlenen Yen dolayısıyla düşen ihracatçı şirketler bileşiminde gerileyen Nikkei 225 Endeksi ( - % 0.8 ) bölgeyi de aşağı çekiyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.17 geriliyor. Öğle tatilini yarım saat indirerek 1 saate düşüren Hong Kong borsasında gerileme % 1.2 düzeyinde.

EMTİADA HER CEPHEDE AYRI BİR HABER

S&P GSCI Emtia Endeksi Cuma gününü % 1.24 gerileyerek kapattı. Dolardaki değerlenme ve riskten kaçışın tetiklediği satışlar özellikle petrolün etkisiyle büyüdü. Bu cephede Obama-Netanyahu izleniyor. Değerli metallerde ise sınırlı satışlar devam ediyor. Nakit altın ve gümüşte gerileme dolara bağlı izlenirken spot altının ons başına değeri 1.710 Dolar'da. Çin'de gerileyen ve son 6 yılın en kötü başlangıcına dönüşen araç satışları sebebiyle paladyum ve platinde gerilemeler var.

Spekülatörlerin ilgilerini artırdıkları tarım emtiasında 11 üründen oluşan sepette açılan uzun pozisyonlar 5 ayın zirvesinde. Diğer yandan Hindistan'ın ihracatına ara vereceğini duyurduğu pamukta yükseliş % 3 seviyesinde. Global ihracatın yaklaşık altıda birini yüklenen ülkenin kararı beklenmiyordu. Olumsuz hava sınırlı da olsa baz metallere yansımış durumda. Bakırda geri çekilme % 0.04 şeklinde ekranlara yansıyor.

BUGÜN NELER TAKİP EDİLECEK ?

Der Spiegel'de çıkan bir habere göre Yunanistan'da beklenen özel sektör katılımı oranında arıza çıkabilir. Habere göre, ikinci kurtarma paketi için ön şart konumundaki katılımda istenen çoğunluk sağlanamayabilir. Haberlerle beraber Euro / Dolar 1.32'nin altına da kayarken normal şartlarda bono takası sonunda bitecek olan özel sektör anlaşmasının 8 Mart'ta tamamlanması amaçlanıyor.

Veri akışı şu şekilde :

- TÜİK Şubat enflasyon 10:00 Beklenti: TÜFE %0,55, ÜFE %0,54; Önceki: TÜFE % 0,58, ÜFE %1,00

- Euro Bölgesi'nde Ocak ayı perakende satışlar açıklanacak 12:00
Önceki: - %0,4

- ABD'de Şubat ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak 17:00 Önceki:
56,8

- ABD'de Ocak ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak 17:00 Önceki:
%1,1

- Hazine, 10 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli TL cinsi sabit
kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirecek.
 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü