Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer silah üreten İran'a karşı askeri güç kullanılabileceğini açıklaması ve ABD'deki bir petrol boru hattının kapatılmasıyla petrol yukarı yönlü seyir izliyor.

Vadeli kontratlar 4 haftada ilk kez haftalık bazda düşmesinin ardından yüzde 0.6 kadar yükseldi. Bugün İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Washington'da ABD Başkanı Obama ile İran konusunda görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Chicago'ya yakın bir petrol boru hattının kapanmasıyla Londra'da işlem gören Brent petrolle Batı Teksas petrolü arasındaki fiyat farkının daraldığı görüldü. Fiyatlar, Suudi Arabistan'da bir patlama olduğuna dair haberle 1 Mart'ta ralli yapmıştı.

Sydney'deki Barratt's Bulletin'in yöneticisi Jonathan Barratt, "Piyasanın ne kadar gergin olduğunu bir petrol boru hattının kapatıldığı haberiyle ölçebilirsiniz. Şu anda da piyasalardaki gerginliğin de temeli bu" dedi.

Nisan teslim petrol Nymex'te 59 sent artarak 107.29 dolar oldu. Kontrat 2 Mart'ta yüzde 2 düşerek 106.70 dolarla 28 Şubat'tan beri en düşük seviyeye indi. Geçen hafta fiyatlar yüzde 2.8 düştü.

Aynı ay teslim Brent petrol ise ICE Futures Europe'ta varil başına 123.82 dolardan işlem gördü. Avrupa'nın gösterge kontratı Batı Teksas petrolüne oranla 16.88 dolar prim yaptı. 2 Mart'ta iki kontrat arasındaki fark 16.95 dolardı.