Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan ve ekonomistlerin 3. ayında da düşüşe işaret etmesini beklediği perakende satış verilerinin öncesinde euro, yen karşısında dördüncü gününde de değer kaybetti. Perakende satış verilerinin, borç krizinin bölge ekonomisine zarar vermeye devam ettiği sinyallerini artırması bekleniyor.

ABD'de genişlemenin sürdüğünü göstermesi beklenen hizmet sektörü verilerinin, Fed'in parasal teşvik yapacağına ilişkin spekülasyonu da hafifletmesinin beklenmesiyle Dolar Endeksi son 2 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Avustralya doları, ülkenin en büyük ticaret ortağı Çin'in daha düşük büyüme hedeflemesi üzerine zayıfladı. Yen, Japon ihracatçıların 9 ayın en düşüğüne gerileyen para birimlerde alıma geçtikleri yönündeki spekülasyonun etkisiyle değer kazandı.

Euronun orta-uzun vadede düşebileceğini söyleyen Mizuho Securities Co.'nun Tokyo'daki Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, Avrupa ekonomisinin, borç krizinden ötürü kemer sıkmaya zorlandığı dönemde sürdürülebilir bir büyüme kaydettiğini düşünmenin zorluğuna dikkat çekti.

Euro, yen karşısında geçtiğimiz haftaki kapanışından yüzde 0.6 değer kaybederek 107.29 seviyesine geriledi. Euro/Dolar paritesi ise 1.3195 dolardan işlem gördü. Japon yeni, ABD doları karşısında 81.87 ile Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetmesinin ardından yüzde 0.6 primlenerek 81.31'e yükseldi.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi 79.489 puana çıkarak 16 Şubat'tan bu yana en yükseğine işaret etti.