Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güçlü yenin, Avrupa'ya ihracat yapan Japon ihracatçılarının görünümünü karartması ve düşüşe geçen petrol fiyatlarının enerji şirketlerini aşağı çekmesi üzerine Nikkei 225 Endeksi 7 ayın zirvesinden geri adım attı.

Tokyo Borsası'ndaki hisseler, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun 2004'ten bu yana en düşük büyümeyi hedeflemesinden de olumsuz etkilendi. Japonya'nın en büyük tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp. yüzde 3.3 değer kaybetti. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp. yüzde 2.1 düştü. Uniqlo giyim mağazalarının operatörü Fast Retailing Co., satışların 3. ayında da arttığını açıklamasının ardından  yüzde 1.4 primlendi.

Japon hisselerinin güçlü bir ralli kaydetmiş olduğunu ve teknik göstergelerin aşırı ısınmaya işaret ettiğini belirten Daiwa Securities Group Inc.'in analisti Yumi Nishimura, güçlü performans gösteren sektörlerin bir miktar geri çekildiğini, yatırımcıların ise daha az değerlenmiş hisseleri alarak korumacı bir tavır sergilediğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi, geçtiğimiz hafta 2 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini kaydetmesinin ardından bu haftanın ilk gününde yüzde 0.8 kayıpla 9,698.59 puana geriledi. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 832.86 puan oldu. Tokyo Borsası'ndaki kazananların, kaybedenlere oranını izleyen 25 günlük Toraku Endeksi, 15. gününde de 120 puanın üzerinde seyrederek, hisselerin düşeceğine işaret etti.