Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sermaye girişinin Asya paralarının bu yıla rekor başlangıç yapmasına neden olmasının ardından ihracat taleplerindeki düşüşle zor durumda kalan Asyalı ihracatçılar, merkez bankalarını müdahale çağrısında bulundu.

Güney Kore'nin en büyük kimyasal üreticisi LG Chem Ltd.'ın yöneticileri ve Bangkok'taki Chengteh Chinaware, yasa koyucularının volatiliteyi kontrol altına alması gerektiğini söylerken, Seul'daki otomobil parçaları üreten makinaların ihracatçısı TLtek Co. da kayıplarının nedeni olarak wonun, euro karşısındaki yükselişini gösterdi. Motorola Inc. ve Dell Inc. gibi Amerikan şirketlerinin temsilcisi Malaysian American Electronics Industry'nin yönetim kurulu başkanı da, merkez bankasının Malezya ringgitinde istikrarı sağlamasının gerektiğini savundu.

Enflasyondaki yavaşlamanın Endonezya, Filipinler ve Tayland'ın son 6 ayda faiz indirmesine neden olmasının ardından, Asya'daki politika yapıcılar dikkatlerini ekonomik büyümeyi desteklemeye çevirdi. Avrupa'daki borç krizinin talepleri azaltmasıyla, ringgit, won ve yuan, euro karşısında yüzde 5'in üzerinde değerlenerek, ihracatlardaki rekabeti düşürdü. Asya'daki paraların, ABD doları karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu yıl yüzde 2 artışla, 1995'ten bu yana en büyük yükselişine işaret ediyor.

Merkez bankasının wondaki kazançların hızlanması ve tolere edilebilecek seviyeleri aşmasına karşı müdahale etmesi gerektiğini savunan Seul'daki LG Chem'in baş sözcüsü Owen Sung, wondaki ani bir rallinin, ihracat kazançlarına zarar vereceğini belirtti.