Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, ''Sermaye Piyasası Kuruluşları Yatırımcı Seferberliği Protokolü'' imza töreninde, Türkiye'de ulusal düzeyde tasarruf eksikliği bulunurken, tasarruf eğilimi eksikliği olmadığını dile getirdi.

Tasarrufun, nerede, nasıl, hangi bilgiyle yapılacağı konusunda eksiklik olduğunu kaydeden Akgiray, yatırımcı seferberliğinin, finansal eğitim seferberliğinin önemli bir ayağı olduğunu vurguladı.

Akgiray, Türkiye ekonomisinin, 1 trilyon dolarlık sermaye piyasasını oluşturacak kaynağa sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye ekonomisi, 1 trilyon dolarlık sermaye piyasası büyüklüğünü taşıyabilecek güçte. Dolayısıyla problem, talebin olmaması değil, talebi masanın üstüne getirebilmek. O yüzden yatırımcı seferberliği, eğitim seferberliği konularını bol bol işliyoruz. Finansal İstikrar Komitesinde tasarruf problemimizi amaçlayan bir eğitim seferberliği ihtiyacında bir konsensüs çıktı. Ulusal düzeyde finansal eğitim politikamızı geliştirmek ve fiiliyata koymak görevi SPK'ya verildi. Dolayısıyla bizim bugün biraz da burada olmamızın sebebi, devletimizin karar verdiği yeni bir stratejiyi duyurmak. Herkesin finansçı olmasını istemiyoruz ama paralarını da sokağa atmasınlar, tasarruf yapsınlar. İnsanlarımızı eğitmek istiyoruz. Asgari eğitim düzeyini yakalamasını istiyoruz ki, doğru yatırıma karar versinler, uzun vadeli yatırımla tasarruf yapsınlar. Ülkemizin dünyanın ilk büyük 10, ilk büyük 5 ekonomisi arasına girmesi yolunda giderken, eğitilmiş, finans konusunda eğitilmiş insan gücü şart ve kritik.''

Soruları da yanıtlayan Akgiray, protokol kapsamında konferanslar, sanayicilerle, işadamlarıyla, öğrencilerle bilgilendirme toplantıları ile İstanbul Finans Merkezi sürecinde uzman insan sayısını artırmak amacıyla eğitimler yapılacağını anlattı.

Akgiray, ''Bugün neden Türkiye sermaye piyasaları 1 trilyon dolar değil diye sorarsanız, cevabı verirken yutkunmamız lazım. Geçmişi eleştirmek lazım. Olur mu diye sorarsanız, tabii ki olur, soru bile yersiz demeniz lazım'' dedi.

Uzun vadede sadece teşviklerle yaşatılan bir piyasanın sağlıklı olacağını düşünmediğini belirten Akgiray, ''Ufak tefek teşviklerden bin kere daha önemli olan, bu şuurun, bilincin oturması, bu ihtiyacın anlaşılması'' diye konuştu.

Akgiray, geçmişte yaşanan mağduriyetlere ilişkin bir soru üzerine, hukuki ve fiziki imkanlar doğrultusunda, mağduriyetlerin giderilmesini istediklerini dile getirerek, ''Ama da önemlisi, bir daha öyle şeyler olmasın diye tedbir almaktır. Yeni Sermaye Piyasası kanununda o yönde çok net, açıklayıcı hususlar var'' dedi.

Eğitimler konusunda, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Akgiray, orta öğretim yüksek öğrenim düzeyinde okulların müfredatında, ders programında eklemeler ve değiştirmeler olacağını, lisansüstü düzeyinde de bakanlık ve YÖK ile birlikte çalışma yaptıklarını söyledi.

-''Yatırımcıyı ıskaladık''-

Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal da, birlik olarak yatırımcı seferberliği konusunu ''1 numaralı'' gündem maddesi ilan ettiklerini ifade ederek, ''İMKB'nin 25 yılı zorlu oldu. İlk 20 yılı çok yüksek enflasyonla, belirsizliklerle, krizlerle geçti. Aracı kurumlar, biz çeşitli mücadeleler verdik, zor şartlarda çalıştık. Fakat bizler, sermaye piyasasının en önemli paydaşını ıskaladık, yatırımcıyı ıskaladık. Maalesef o dönemde yatırımcıyı yeterince bilinçlendiremedik'' dedi.

İstanbul Finans Merkezi Projesi çerçevesinde, aracı kurumlar olarak yatırımcı odaklı düşünmeye başlamak durumunda olduklarını belirten Köksal, ''Bunun için yeniden yapılanmamız, elemanlarımızı eğitmemiz, elemanlarımıza rahat ulaşabilecekleri, düşük maliyetli ve sermaye piyasasından adil pay alabilecekleri ürünleri sunmamız gerekiyor. Bu platform da, bu çalışmaların yapılacağı bir platform'' diye konuştu.

İMKB Başkanı İbrahim Turhan ise, Gelişen İşletmeler Piyasası'nda şu anda hazırlık aşaması tamamlanmış şirketleri olduğunu bildirerek, şu ana kadarki gelişlerin daha fazlasının çok kısa zamanda görüleceğini kaydetti.