Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'in 2012 yılı için büyüme hedefini 2004'ten bu yana en düşük seviyeye düşürmesi ve Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sanayi sektörlerinde üretimin aşağı yönde revize edilmesinden olumsuz etkileniyor.  Avrupa hisse senetleri düşüşünü ikinci güne taşırken, yen değer kazandı. 10 yıl vadeli İtalyan tahvilleri altı gün süren rallisini tersine çevirirken, emtia fiyatları geriledi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 10:50'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 düştü. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazanırken, Çin yuanı son dört haftanın en düşük seviyesine indi. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi üç baz puan yükselişle yüzde 4.94'e çıktı ve bu ülkenin tahvillerinin temerrüte karşı sigorta primi (CDS'ler) son altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Bakır yüzde 1 düşerken, doğal gaz yüzde 2.9 geriledi.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Ulusal Halk Kongresi'nde yaptığı konuşmanın metnine göre, Çin 2012 yılı için büyüme hedefini yüzde 7.5'e indirerek 2004 yılından bu yana en düşük seviyesine çekti. Avrupa'da imalat sanayi ve hizmet sektörleri, Şubat ayında beklenenden daha fazla daraldı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bugün ABD'de açıklanacak olan fabrika siparişleri verisinin son üç ayda ilk kez düşüş göstermesi bekleniyor. Yunanistan'ın özel kreditörleri bu hafta ülkenin borçlarını yeniden yapılandırılmasının onayı konusunda karara varacak.

Sydney'de Russell Investment Group şef yatırım stratejisti Andrew Pease, "Yukarı beklentiye girmek için oldukça zor bir piyasa" dedi ve "Avrupa'daki finansal kriz riski azalırken, bölge halen büyük çaplı bir resesyona girebilir" değerlendirmesinde bulundu.