Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Bloomberg HT'de Patronlar Kulübü programında biraraya gelerek Türkiye ve dünya ekonomisi üzerine sohbet etti.

Bankacılık sektörüne girmeyeceklerini ifade eden Zorlu, enerjide büyümeye devam ettiklerini söyledi. Zorlu konuyla ilgili olarak, "Gayrimenkulde büyük yatırımlarımız var. Şimdiye kadar 2 milyar dolar üzerinde yatırım yaptık. Türkiye'de nikele yatırım yapacağız. 2016 hedefimiz 500 milyon dolar" açıklamasında bulundu.

Avrupa'daki krizi değerlendiren Özyeğin, "Başlangıçta Yunanistan'a para verilseydi, sorunlar büyümezdi" dedi ve Merkel'in Avrupa'nın Başbakanlığına soyunmuş durumda olduğunu belirtti.

Özyeğin, Avrupa Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı kredi operasyonunun Avrupa bankalarını çok rahatlattığını ve bunun dolaylı olarak Türkiye'ye faydasının olacağını ifade etti.

Tekstil sektörü ile ilgili konuşan Özyeğin, "Çin'in tekstil'de rekabet gücü azalıyor" dedi ve özelleştirmelerin Türkiye'nin verimliliğini artırdığını sözlerine ekledi. Türk ekonomisinin en büyük sorunu olan cari açığa da değinen Özyeğin cari açığın üçte 2'sini enerjinin oluşturduğunu kaydetti.

Zorlu ise krizi gidermek için harcanan paralara dikkat çekerek, "ABD ve Avrupa krizde trilyon dolarları konuşuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zorlu, Avrupa'da Türklerin fabrika değil, marka satın almaları gerektiğini belirtti.

Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Zorlu, "Türkiye'nin bu yıl yüzde 5 büyüyeceğini düşünüyorum" dedi. İhracatın bu yıl yüzde 25 büyümesini beklediğini söyleyen Zorlu, Türkiye'nin tekstilde yapacak çok şeyi olduğunu sözlerine ekledi.

Çin konusuna dikkat çeken Zorlu, "Çin'in Türkiye'de kalite ile rekabet etmesi mümkün değil. Çin, bizden bu ülkede yatırım yapmamızı istedi. Tekstilde rakibimiz Çin değil, Hindistan" şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye'nin Avrupa'nın Uzakdoğu'su haline gelebileceğine dikkat çeken Zorlu, "Geçmişte TL'nin değerlenmesinden grup olarak çok kan kaybettik" dedi.

"TÜRKİYE İYİ YOLDA"

Türkiye'nin iyi yolda gittiğini dile getiren Zorlu, "Ben bugüne kadar Türkiye'nin geleceğine hiç kötümser bakmadım, yalnız sanayinin önünün açılması lazım" ifadelerini kullandı.

Tablet bilgisayarı Türkiye'de yapacaklarını ifade eden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı, "inşallah birkaç sene içerisinde akıllı telefonları da Türkiye'den dünyaya satacağız" dedi.