Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de fabrika siparişleri Ocak ayında düştü ve son üç ayda ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Bu seyir, ABD'de imalat sanayinin yılın başında soğumakta olduğunu işaret ediyor.

Aralık ayında revize edilmiş rakamla yüzde 1.4 artan fabrika siparişleri, Ocak ayında yüzde 1 düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 61 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 1.5 düşmesi bekleniyordu. Aralık ayı fabrika siparişleri, revize edilmeden önce yüzde 1.1 artış olarak açıklanmıştı. Ekonomistlerin fabrika siparişleri için tahminleri yüzde 3 düşüş ile yüzde 0.5 artış arasında kaldı.


Yükselen petrol fiyatları ve işletme yatırımlarına destek olan vergi kredilerinin süresinin dolması, Amerikan imalatçıları için risk oluşturuyor. Ancak aynı zamanda, tekrar stok oluşturma ihtiyacı ve kullanım ömrü dolan ekipmanların yenilenmesi, fabrikaların ekonomik genişlemede ön safta yer almaya devam etmesine neden yardımcı olabilir.

Holland, Pennsylvania'da Naroff Economic Advisors Inc. başkanı Joel Naroff, "İmalat sanayi ekonomik toparlanmada en güçlü halka ve bu sektör genişlemeye devam ediyor. ANcak enerji maliyetlerindeki keskin artışın büyüme üzerinde olumsuz etkisi görülmeye başlandı" dedi ve "Petrol fiyatları büyük bilinmeyen olarak kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.