Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin'in büyüme tahminini bu yıl için yüzde 7,5'a çekmesinin ve euro bölgesi imalat ve hizmet sektörü verilerinin tahminlerin altında gelmesinin ardından Avrupa Borsaları ortalama olarak günü ekside kapattı.

Bakırın değer kaybetmesinin ardından Rio Tinto Group hisseleri madencilik hisselerinin düşüşüne öncülük etti. Çelik üreticilerinin görünümündeki belirsizliğin ortasında Salzgitter AG hisseleri yüzde 5.4 değer kaybetti. BP Plc hisseleri ise yüzde 1.6 değer kazandı.

Stoxx avrupa 600 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek Londra'da yerel saatle 16.30'da 265.57 seviyesini buldu. Gösterge endeksi daha önce ise yüzde 1 kadar düşüş göstermişti. ABD ekonomik verilerinin tahminlerin üstünde gelmesi ve politika yapıcıların euro bölgesinin borç krizini çözeceğine dair bekleyiş ile Stoxx 600 bu yıl yüzde 8.6 yükseliş yaşadı.

İsviçre ve İzlanda hariç Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin tamamı günü ekside kapattı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.3 gerilerken İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 0.6 düştü. Almanya'nın DAX Endeksi de yüzde 0.8 kayıp yaşadı.

Çin büyüme hedefini 2004'ten bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 7.5'e çekerek, ihracat bağımlılığını azaltmaya çalışan liderlerin daha düşük büyümeyi tolere edeceğinin sinyalini verdi. Başbakan Wen Jiabao'nun bugün Ulusal Halk Kongresi'nin Pekin'deki yıllık toplantısında 3 bin yasa koyucuya yaptığı konuşmada, yetkililerin bu yıl yüzde 4 enflasyon hedeflediği de belirtildi.