Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomilerdeki büyümenin yavaşlayacağı beklentileri bakır fiyatlarını üçüncü günde de geriletiyor.

3 ay vadeli metal Londra Metal Borsasında ton başına yüzde 0.8 düşerek 8,435.75 dolardan işlem gördü. Comex'te ise Mayıs teslim metal yüzde 0.4 düşerel 3.8450 dolar/lb oldu.

Dünyanın en büyük sanayi metalleri tüketicisi olan Çin dün ekonomik büyüme hedefini yüzde 8'den yüzde 7.5'a çekti. ABD'de açıklanan veride fabrikla siparişlerinin 3 ayda ilk kez azaldığı görüldü. Euro Bölgesi'nde ise hizmet ve imalat sanayi sektörlerinde üretim Şubat ayında beklenenden daha fazla daraldı.

Sydney'daki Barrat's Bulletin'in yöneticisi Jınathan Barratt, "Çin'in büyüme hedefini azaltması beklenen ralliyi etkileyebilir. Haftanın sonunda Çin verilerinin bize ne sunacağını görelim" ifadelerini kullandı. 9 ve 10 Mart'ta Çin'in sanayi üretimi, tüketici fiyatları ve perakende satış verileri açıklanacak. Ocak ayında ülkenin bakır ithalatı sekiz ayda ilk kez düşmüştü.

Pekin'deki China Minmetals'in yöneticisi Zhou Zhongshu demir dışındaki metallerin bu yıl ortalama yüzde 20 oranında değer yitirebileceğini öngördü.

New York'taki INTL FCStone'da analist olan Edward Meir, rallilerin çok fazla olduğunu ve ve birçok piyasada düzeltmeler olabileceğini bildirdi.

Haziran teslim kontrat Şanghay borsasında yüzde 1.2 düşerek 60,480 yuan (9,585 dolar) oldu.

Londra Metal Borsası'nda alümünyum fiyatları yüzde 0.4 düşerel ton başına 2,279 dolar olurken çinko yüzde 0.3 düştü ve 2,080 dolardan işlem gördü.

Kurşun, nikel ve kalay fiyatları ise sırasıyla 2,146 dolar/ton, 19,076 dolar ve 23,050 dolar/ton oldu.