Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin yavaşladığı endişeriyle hisse senetleri son 2 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 3 gün ard arda değer kaybetti, Yen güçlenirken bakır fiyatları geriledi. İspanyol bonoları düştü ve Amerikan tahvillleri yükseldi.

MSCI Tüm Dünya Endeksi Londra saatiyle 10:02'de yüzde 0.7 düştü. Standard & Poor's 500 Endeks (S&P 500) kontratları yüzde 0.8 geriledi. Yen dolar karşısında yüzde 0.8 yükselerek rakip 16 para birimi karşısında güç kazandı. 10 yıllık İspanyol bonolarının getirileri 7 baz puan arttı ve 10 yıllık Amerikan hazine tahvil getirileri de 4 baz puan yükseldi. Bakır fiyatları yüzde 1.7 düştü.

Avrupa ekonomisi, ABD'de fabrika siparişlerinin düştüğünü gösteren verilerin ve Çin'in 2004'den bu yana en düşük ekonomik büyüme hedefini açıklamasının ardından dördüncü çeyrekte yüzde 0.3 daraldı. Yunanistan'ın 8 Mart'ta sona erecek olan borç takasına katılacağını şimdiye kadar açıklayan özel sektör kreditörlerinin ellerindeki Yunan tahvilleri, takasa konu olan toplam borcun yüzde 20'si civarında.

Londra'da Deutsche Bank AG stratejistlerinden Jim Reid, "Yatırımcıların küresel büyüme tahminlerini yeniden değerlendirmelerinin ardından piyasalarda tekrar bir yumuşama oldu. Piyasalarda, Yunanistan'da özel sektör katılımının artmasının kolay olmayacağı yönünde bir hava dolaşıyor olabilir" şeklinde konuştu.

Otomobil üreticilerinin ve sanayi ürünleri üreticilerinin değer kaybetmesiyle dün yüzde 0.6 düşen Stoxx 600 Avrupa Endeksi bugün de yüzde 1.2 geriledi. Avrupa'nın ikinci büyük otomobil üreticisi olan PSA Peugeot Citroen, 1 milyar euroluk hisse satmayı planladığını açıklamasının ardından yüzde 5.9 düştü. Cable & Wireless Worldwide Plc, Londra'daki Telegrapg gazetesi'nin Vodafone Group Plc'nin satın alma teklifinde bulunmayabileceğini duyurması üzerine yüzde 6 geriledi.