Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç takasını tamamlama yeteneğine dair kaygıların ve Asya Borsalarındaki düşüşün, güvenli varlık olarak görülen yen taleplerini artırmasıyla yen, dünkü kazançlarına tutundu.

Avustralya doları, ülke ekonomisinin beklentinin üzerinde büyüdüğüne işaret eden verinin sonrasında 6 haftanın en düşüğüne geriledi. Euro, opsiyon traderlarının otomatik işlemlerin tetiklenmesi için euro satın aldığı spekülasyonunun etkisiyle, dolar karşısında primlendi. Güney Kore wonu, Citigroup Inc.'in küresel kaynakların yerel hisselerden çıkışının wonu daha da aşağı çekebileceğini söylemesi üzerine değer kaybetti.

Piyasanın risksiz modda seyrettiğini, bunun da yen alımlarını desteklediğini belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un kıdemli küresel piyasa analisti Satoshi Okagawa, yenin, dolar karşısında yükseleceğini söyledi.

Dün euro karşısında yüzde 1.6 değerlenerek 9 Kasım'dan bu yana en büyük sıçramasını kaydetmiş olan yen, bugün Tokyo'da 14:00 itibariyle 106.07'den 106.01'e yükseldi. yen, dolar karşısında da yüzde 0.3 güçlenerek 80.67'den işlem gördü. Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 kazançla 1.3138 dolarda syeretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 kayıpla, üçüncü gününü de ekside kapadı. Dün Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 1.5 ve MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.1 geriledi.

Korku endeksi olarak da bilinen VIX dün 20.87 ile 15 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.