Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şimdiye dek, ellerinde Yunanistan borçlanma kağıtlarının % 39.3'ünü tutan yatırımcılar, borç takasına katılma konusunda anlaşmaya vardı. Bu durum, Yunanistan'ı tarihteki en büyük ülke borç yeniden yapılandırma anlaşmasına biraz daha yaklaştırdı.

Institute of International Finance'den bugün e-posta yoluyla yapılan açıklamaya göre, Yunanistan için kurulan özel sektör yatırımcı komitesinin anlaşmaya katılmaya karar veren 30 üyesinin ellerindeki Yunan tahvili miktarı 81 milayr euro (106 milyar dolar) oldu. Takas anlaşmasına teklifler yarın Atina saati ile 11:00'e kadar verilebilecek.

Takas anlaşması, Avrupa'yı 2 yıldan daha fazla süredir sarsıntıya uğratan borç krizini çözmek için, özel sektörün elinde bulunan toplam 206 milyar euroluk Yunan tahvilini yüzde 53.5 azaltmayı amaçlıyor. Yunanistan hükümeti, gerekirse, Yunan tahvillerini ellerinde tutanları anlaşmaya zorlamak için kollektif eylem kararı alabileceğini duyurdu.

Londra'da Armstrong Investment Managers idari ortağı Patrick Armstrong, "Bütünüyle kollektif eylem kararının parçası olmayı bekliyorum" dedi ve takasa gönüllü olarak katılmayacağını, zira 20 Mart'ta vadesi dolacak tahvilinin nominal değerinden itfa edilme şansının çok küçük olduğunu sözlerine ekledi.

Yunanistan Maliye Bakanlığı fün yaptığı açıklamada, ülkenin altı büyük bankasının takas anlaşmasına katılmaya karar verdiğini açıklamıştı. Bu altı banka Eylül sonu itibariyle 42 milyar euroluk takas anlaşmasına uygun tahvil tutuyordu ve bu durum, bu altı bankayı takas anlaşmasında kritik konuma getirdi. Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, ellerinde 17 milyar euroluk tahvil tutan Yunan emeklilik fonlarının da takasa katılacağını duyurdu.