KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç takasında yer alacak özel sektör kreditörlerinin karar vermek için bugün akşama kadar süresi var. Vaktin daralması ve borç saatinin akmaya devam etmesiyle AB Ekonomik ve Parasal İşler Komiseri Olli Rehn, kreditörlere borç takasına dahil olmaları çağrısında bulundu.

Daha iyi bir teklifin olmayacağının altını çizen Rehn, bu anlaşmanın Euro Bölgesi'nin finansal istikrarı için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Yunanistan'ın tahvil borçlarını yüzde 53.5 oranında azaltabilmesi için kreditörlerin yüzde 75'inin yapılandırmaya katılması gerekiyor ve borç takası, ülkenin kurtarma paketine ulaşmasının anahtarı olarak öne çıkıyor.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF tarafından sağlanan ikinci kurtarma paketi 130 milyar euro olacak.

Rehn, yatırımcıların Avrupa'nın bu gönüllü borç takası için maksimum fon sağladığını ve Yunanistan'ın programının ilerleyebilmesi için tam katılımın gerektiğini belirtti.

Kreditörlerin 206 milyar euroluk borç takasında karar vermek için bu gece saat 10:00'a kadar süresi var.

Tahvil sahiplerinden takasın yanısıra daha düşük faizleri kabul etmeleri ve Yunanistan'a onlara geri ödeyebilmesi için daha fazla süre vermeleri talep ediliyor.

Yunanistan Maliye Bakanlığı Salı günü, eğer özel sektör katılımı başarıyla tamamlanmazsa, kamu sektörünün Yunanistan'ın ekonomik programını finanse etmeyeceğini ve Yunanistan'ın kendi borçlarını kendisinin yapılandırmasının gerekeceğini söyledi.

Advertisement