Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

31 Aralık'ta sonlanan son çeyrekte yüzde ilk tahminlere göre yüzde 2.3 daralmış olan Japon ekonomisinde büyüme oranı yukarı yönlü revize edildi. Bakanlar Kurulu, ekonomik büyümeyi eksi 2.3'ten, eksi 0.7'ye yükseltti ve ülkenin sanılandan daha az küçüldüğünü söyledi. Bloomberg anketine katılan 21 ekonomistin tahmini Japon ekonomisinin son çeyrekte yüzde 0.6 daraldığı yönündeydi.

Sanayi üretimi ve perakende satışların Ocak'ta beklentinin üzerinde artmasının ardından Barclays Capital, dünyanın en büyük ekonomisinin Ocak'ta yüzde 1.5 büyüyeceğini öngörüyor. Japonya Merkez Bankası'nın 14 Şubat'ta tahvil alımlarını artırarak parasal teşviği genişletmesinden bu yana yendeki görülen zayıflama, ihracatçı ve inşaatçı şirketleri destekleyebilir.

Önümüzdeki aylarda büyümenin kademeli olarak ilerleme kaydetmesini bekleyen Tokyo'daki BNP Paribas SA'nın baş ekonomisti Ryutaro Kono, yeniden canlanan ihracatlar ve hükümet güdümlü yeniden inşaat taleplerinin şirket kazançlarını desteklemesi ve istihdam ile hanehalkı şartlarında iyileşmeye yönlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Üretim kapasitesini artırmak için40 milyar yenlik yatırım yapmayı planlayan ağır ekipman üreticisi Hitachi Construction Machinery Co. gibi şirketlerin, talebi karşılamak için harcamalarını artırıyor.