Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın rekor seviyede cari açık açıklamasının, yenin sığınılacak liman olma statüsünü tehdit etmesiyle yen, tüm önemli para birimlerinin karşısında geri adım attı.

Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerine yaptığı borç takası teklifinin bugün Atina saati ile 22:00'de sonlanmasından önce euro, yen ve dolar karşısında ikinci gününde de değer kazandı. Dolar, Fed'in daha fazla parasal genişleme yapacağına yönelik spekülasyon üzerine 9 ayın zirvesinin yüzde 0.7 uzağında seyretti. Yeni Zelanda dolar da Asya Borsalarındaki rallinin yüksek getirili varlık talebini artırmasının ardından 16 önemli paranın 15'i karşısında primlendi.

Japonya'nın beklentinin üzerinde gelen cari açığının, ekonomik büyüme ve mali sorunlara ilişkin endişeleri tırmandırdığını belirten Credit Agricole CIB'ın Tokyo'daki Döviz biriminin direktörü Yuji Sanito, bunun yendeki satışları tetiklediğini söyledi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 81.32 seviyesine geri çekildi. Yen, dolar karşısında 2 Mart'ta 81.87'ye kadar gerileyerek, 26 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Yen, euro karşısında da yüzde 0.5 değer kaybederek 107.16 seviyesine geriledi. Euro/Dolar paritesi ise 1.3178 dolardan işlem gördü.

Japonya Ocak ayında 437 milyar yen cari açık verdi. Bu rakam, 1985'den bu yana en büyük cari açığa işaret ediyor. Beklenti, cari açığın 320 milyar yen olacağı yönündeydi.