Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in sanayi üretiminde büyümenin yavaşlaması ve enflasyonun hız kesmesi üzerine Pekin Hükümeti'nin ekonomiyi teşvik çabalarını artıracağı yönündeki spekülasyonun etkisiyle Çin Borsası 4 gündür ilk kez yükseldi.

Haitong Securities Co., Shanghai Securities News'in, merkez bankasının kalifiye yabancı kurumsal yatırımcıların kotasını artırmayı değerlendirdiğini yazması üzerine aracı şirketler arasındaki kazançlara öncü oldu. Jiangxi Copper Co., emtia fiyatlarındaki sıçramanın ardından yüzde 1.6 değerlendi ve ham madde üreticilerindeki artışı takip etti. Ekonomistler, Çin'in yarın son 19 ayın en düşük enflasyon oranını ve son 2 yılın en düşük sanayi üretimi büyümesini açıklamasını bekliyor.

Yatırımcıların ekonomiyi desteklemek için her yeni veriyi dikkatle izlediğini belirten Şanghay 'daki Jianghi Securities Co.'nun stratejistlerinden Chen Liqiu, küresel ekonominin son zamanlarda ilerleme kaydettiğini, bunun beklentiler için iyi olduğunu, ancak güven duygusunun artması için daha uzun vadeli somut rakamların gerektiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 kazançla 2,419.73 puana çıktı. Endeks son 3 günde yüzde 2.7 gerilemişti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.4 artışla 2,638.29 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.7 kazançla 104.85 puandan kapandı.

Şanghay Bilşeşik Endeksi 2012 yılında merkez bankasının parasal genişleme hamlelerini artıracağının speküle edilmesi sayesinde yüzde 10 oranında ralli yaptı. Endekste yer alan hisseler tahmini kârların 10 katından fiyatlanıyor.

Avrupa'daki borç krizinin ve ABD'deki bozuk toparlanmanın, Çin'in ihracat taleplerini azaltmasından ötürü Çin, 2012'ye ait büyüme tahminin 5 Mart'ta yüzde 7.5'e çekti.