Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi yarın son 19 ayın en yavaş enflasyonunu ve son 2 yılın en düşük sanayi üretimi büyümesini açıklayabilir. Bunun gerçekleşmesi hâlinde, hükümetin ekonomiyi teşvik çabalarını artırmasına neden olabilir.

Bloomberg anketine göre tüketici fiyatlarının, Ocak ayındaki yüzde 4.5'lik artışın ardından Şubat'ta yıllık bazda yüzde 3.4 hızlanabilir; sanayi üretimi ise yüzde 12.5 büyüme kaydedebilir. Çin Ticaret Bakanı Chen Deming dün ihracat kazançlarının beklentinin altında olduğunu açıkladı.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun hükümeti bu hafta asgari ücretlerin artırılmasından, kamu konutlarının desteklenmesine kadar yavaşlama riskinin, "sert iniş"e evrilmesini önleyici bir dizi plan açıkladı. Çin'in yavaşlamasının büyüklüğüne ilişkin endişeler, Asya Borsalarının son haftalardaki kazançlarının azalmasında etkili oldu.

Hükümet mali yatırımı artırmazsa, büyümenin daha da düşeceğinin altını çizen Mirae Asset Securities Ltd.'ın Hong Kong'taki ekonomistlerinden Joy Yang, beklendiği gibi gelmesi halinde bu son verilerin Wen'in büyümeyi teşvik edici politika önlemleri almasına neden olabileceğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi son 3 günde Aralık'tan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Endeks bugün yüzde 0.6 yükseldi. Çin'in göstergesi Şanghay Bileşik Endeksi de son 3 günde yüzde 2.7 düşmesinin ardından bugün yüzde 0.6 primlendi.