KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeniden Avrupa Merkez Bankası'nın radarına giren enflasyon, borç krizinin bölge ekonomisini resesyona sürüklediği dönemde, büyüme çabalarını daha karmaşık bir hâle getiriyor.

Ekonomistler, AMB'nin bugünkü toplantısında büyüme tahminini daha da düşürürken, hedef enflasyonunu da yüzde 2'nin üzerine çıkararak, bankanın faizleri daha da düşürme yeteneğini sınırlayacağını düşünüyor. AMB'nin faizleri ise yüzde 1'de bırakması bekleniyor. Karar bugün 14:45'te açıklanacak ve AMB Başkanı Mario Draghi saat 15:30'da basın toplantısıyla ekonomi beklentilerini anlatacak.

Draghi'nin mesajının çok da hoş olmayacağını söyleyen Londra'daki Societe Generale'nin baş Euro Bölgesi ekonomisti Klaus Baader, AMB'nin enflasyon limitini bir yıl daha uzatacağını ve ekonomik görünümde de ilerleme olmadığını belirterek, bu durumun, bankanın elini kolunu bağladığını savundu.

Kredi sıkışıklığını önlemek için bankacılık sektörüne 1 trilyon euronun üzerinde miktarda likiditeye boğmasının ardından AMB, şimdi de artan enflasyon fiyatlarından ötürü enflasyon riski ile karşı karşıya. Yunanistan, bugün borç takası anlaşmasının sonucunu bekliyor.

Advertisement