Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon ekonomisinin tahmin edilenden daha az daralmasının ardından emtia yükselirken ve dolar düşüş kaydederken hisse sentleri 2 gün arda arda yükseldi. Yunanistan'ın borç takasını sonlandırmaya yaklaşmasıyla İtalyan bonoları yükseldi ve euro güç kazandı.

Tüm ülkeler MSCI Dünya Endeksi Londra saatiyle 09:35'de yüzde 0.8 yükseldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi vadeli kontratı yüzde 0.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Yen rakip 16 para biriminin tümü karşısında güç kaybederken euro dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.3217 dolar oldu. 10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi 10 baz puan gerileyerek 4.84 yüzde puana düştü. S&P GSCI emtia endeksi, sanayi metallerindeki çıkışların öncülüğünde yüzde 0.6 yükseldi.

Japonya hükümetinden yapılan açıklamaya göre ülkede gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), dördüncü çeyrekte, daha önce yapılan yüzde 2.3'lük küçülme açıklamasından farklı olarak yıllık yüzde 0.7 daraldı. Ellerinde takas anlaşmasına uygun Yunan tahvillerinin yüzde 60'ı olan Yunanistan özel sektör kreditörleri, tarihin en büyük borç yapılandırmasına katılmayı kabul etti. Almanya'da sanayi üretimi arrtı. Bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD işsizlik başvuruları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, son dört yılın en düşük seviyesinde kalması bekleniyor.

Baring Asset Management Ltd.'de yatırım baş yetkilisi Marino Valensise Bloomberg Televizyonu'na Hong Kong'dan verdiği bir röportajda, " Ralli için yeterli alanımız var. Yunanistan şimdilik iyi görünüyor. Ancak bu uzun vadeli bir soruna kısa vadeli bir çözüm" şeklinde konuştu.

Stoxx Europe 600 Endeksi, düşen bir hisse karşısında 10 hissenin artması ile birlikte, yüzde 1.3 yükseldi. European Aeronautic, Defence & Space Co., kar payını ikiye katlamasının ve tahmini kazancının artacağı yönündeki öngörülerin ardından, yüzde 8.6'lık bir ralli yaparak son 5 yılın en yükseğine çıktı. Banka ve telefon kartlarında kullanılan akıllı çiplerin mucidi Gemalto NV,gelirlerinin ve faaliyet karının bu yıl artacağı tahmininde bulunmasının ardından yüzde 5.7 yükseldi.