Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu anımsatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu hedefin tesadüfen yoldan geçerken ya da tombaladan çıkmış bir hedef olmadığını anlattı.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin, 2002 ihracatının üzerine 100 milyar dolar koyarak geçen yıl ihracatını 135 milyar dolara çıkardığını vurgulayarak ''Türkiye, 10 yıl önce Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 230 milyar dolarla dünyanın 26. büyük ekonomisiydi. Nisan ayında rakamlar açıklanacak, benim tahminim 780 milyar doların üzerinde rakamdır. Dünyanın 16. büyük ekonomisi olmuşuz, satın alma gücü paritesine göre'' diye konuştu.

Kişi başına gelirin 11 bin dolara ulaştığını dile getiren Çağlayan, 2023'de Türkiye'nin 2 trilyon dolardan fazla milli geliri olan, 500 milyar dolar ihracat yapan, kişi başı geliri 25 bin doları geçen ülke olacağını söyledi. Çağlayan, ''Yapar mıyız? Bal gibi yaparız. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır'' dedi.

Tarım sektörünün 2023'teki payının 40 milyar dolar olarak hedeflendiğine dikkati çeken Çağlayan, Türk ekonomisiyle ilgili olarak ise, "...Türkiye tüm dünyanın parmakla gösterdiği ülke olmuştur. Avrupa'da bu kadar sıkıntı yaşanırken, yıldızı parlayan en büyük ekonomilerden biri olmuştur. Türkiye ekonomisine 'hasta' diyenlerin hepsi şu anda yatağa düşmüş, Allah onlara şifa versin. İstiyoruz ki, bir an önce eski sağlıklarına kavuşsunlar. Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrarla tüketicisinin, sanayicisinin ihracatçısının yanında olan ekonomik modelle bunu yakalamıştır.''

-''Türkiye'nin bu konuda çok ciddi, büyük potansiyeli var''-

Bakan Çağlayan, 2001 yılında 10 dakika sonrasının görülemediği günlerin yaşandığını ifade ederek, şimdilerde ise 12 yıl sonrasının programının yapıldığını anlattı.

Hedeflenen rakamlara 2023'te ulaşılacağına inandığını belirten Çağlayan, ''Ben 2023'ten önce bunu yakalayacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin bu konuda çok ciddi, büyük potansiyeli var. Bu potansiyelin önünün açılması noktasında, çok önemli kanunları, çalışmaları, destek mekanizmaları geliştiriyoruz. Yeni teşvik sistemi önümüzdeki hafta Başbakanımızın programına göre açıklandığında, Türkiye'nin yeni teşvik anlayışına geçtiğimizi herkes görecek'' diye konuştu.

Çağlayan, 2012 yılında orta vadeli programda yüzde 4 olarak belirlenmiş büyümenin üzerine çıkılacağına inandığını belirterek, ''Bize yakışan yüzde 5 ve üzeridir'' dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin büyümeye alıştığını vurgulayarak, şunları söyledi:

''Türkiye, güçlü ülkedir. Türkiye ekonomisini soğutamazsınız. Türkiye, dış pazarların farkına vardı. Ortadoğu ve Avrupa'daki krizi onla yaşayıp yeni pazarlara açılmasaydık 135 milyar dolarlık rekorumuz hayal bile olamazdı. Bunu yeni pazarlarla, yeni ürünlerle yaptık. Bugün Kazakistan, Rusya ve Belarus'un sadece kırmızı et ithalatı 2,5 milyar dolardır. Sadece İran'ın, Brezilya'dan aldığı yıllık kırmızı et miktarı 600 milyon dolardır. Ortadoğu ülkelerinin süt ve et ürünleriyle ilgili ithalatı yıllık 10 milyar dolardır. İşte pazar işte imkan. İhracatın, üretimin artırılması noktasında ne öneriniz varsa getirin. Bunların yapılabilirliğine sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz.''