Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, özel sektör kreditörlerinin büyük bölümünün Yunanistan takas anlaşmasına katıldığı haberleri ve Çin'de enflasyonun yavaşlamasından olumlu etkileniyor. Asya hisse sentleri yükselerek son üç ayın ilk haftalık kaybını daraltırken, emtia grubu değer kazandı. Yuan son bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik endeksi Tokyo saati ile 13:58'de yüzde 1.3 yukarıda seyrediyordu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.1 yükseldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı ise, bugün açıklanacak olan ve önceki aya göre daha az bir artış göstermesi beklenen ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi fazla bir değişiklik göstermedi. Yuan yüzde 0.17 yükselirken, yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yükselişini üçüncü günde de sürdürdü ve sya fasülyesi Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Asya'da CDS'ler son altı ayın en düşük seviyesine indi.

Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerinin borç takasına katılımı 172 milyar euro ile yüzde 85.8 olarak gerçekleşt ve böylelikle tarihin en büyük çaplı ülke borç yapılandırması gerçekleştirildi. Çin'de enflasyon Şubat ayında yüzde 3.2 ile son 20 ayın en düşük seviyesinde egrçekleşti. Bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD Şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, 210,000 artması bekleniyor.

Sydney'de White Funds Management idari direktörü Angus Gluskie, Yunanistan borç takası sonuçları açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "İnsanlar yatırım piyasaları konusunda biraz daha iyimser olabilmek için cephane sağladı" dedi ve "Bugün muhtemelen Yunanistan riskinin, en azından şu an için, masadan kalktığını göreceğiz ve ekonomik verilerin tüm doğru tarafa yönelmekte" yorumunda bulundu.