Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan'ın borç takasının tamamlanmasının ardından, yatırımcıların ABD'nin istihdam verilerini beklemeleri ile birlikte alıcılı seyrediyor. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, Asya hisse senetleri yukarı yönde hareket etti.

Linde AG, dördüncü çeyrekte faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) rakamının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından yüzde 3.5 değer kazandı. Fransa'nın en büyük yayıncısı Lagardere SCA, tüm yıl için net karının analistlerin beklentilerinden kötü çıkmasının etkisi ile yüzde 7.7 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Yunanistan'ın borç takası anlaşmasının sonuçlarının açıklanmasının ardından yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 08:27'de 265.19 puana indi. Ancak endeks halen bu hafta yüzde 0.7 düşüş göstermiş durumda. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) eneks kontratı yüzde 0.12in altında bir yükseliş gösterirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Londra'da Touch Capital Markets ortaklarından Andreas Koutras, "Yunanistan borç sorununda bir bölüm daha sona yaklaşıyor" dedi ve "Borç yeniden yapılandırması büyük bir başarı olarak görülecek ve Yunanistan sorununun bir süreliğine ortadan kalkmasının ardından, piyasalar önümüzdeki birkaç gün bunun sevincini yaşayacak" dedi ve "Daha önceki notlarımızda belirttiğimiz üzere, bu,Yunanistan'daki sorunların hepsini çözmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi, hisse senetlerinde küresel boğa piyasasının başladığı tarih olan 9 MArt 2009'dan buı yana yüzde 67'lik bir ralli gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi aynı dönemde yüzde 102 yükseldi. Stoxx 600 bu yıl, Avrupa Merkez Bankası'jın bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.3 trilyon dolar) üzerinde para vermesi ve ABD'de ekonomik verilerin beklenenden daha iyi çıkmasının etkisi ile  yüzde 8.1'lik bir kazanç gerçekleştirdi.

Yunanistan hükümeti, özel kreditörler ile genel borcun yüzde 85.8'i olan 152 milyar euroluk Yunan kanunların a tabi tahvillerin takasının yapıldığını açıkladı.